fbpx

Vladika Atanasije: Nema izgradnje budućnosti svoje dece na rušenju tuđih grobova

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн


Liturgijom u porti manstira Gračanica, na Kosovu i Metohiji je počelo obeležavanje Vidovdana, jednog od najvećih srpskih praznika.

Liturgijom u porti manstira Gračanica, na Kosovu i Metohiji je počelo obeležavanje Vidovdana, jednog od najvećih srpskih praznika. Liturgijom je načalstvovao umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački Atanasije, uz sasluženje monaštva i sveštenstva Eparhije raško-prizrenske.

Vladika Atanasije je izrazio divljenje i zahvalnost kosovskometohijskim Srbima koji su ostali na svojim ognjištima, pozvavši ih da tako i ostane jer je, kako je rekao, za opstanak Srba najvažnije „na strašnom mestu postojati“.

foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

„Oni koji se bore protiv krsta, uvek će izgubiti bitku, a pogotovu oni koji se bore protiv mrtvih, jer setimo se našeg velikog pesnika Alekse Šantića: grobovi naši boriće se sa vama. Samo da mi budemo postojani, da mi izdržimo i da budemo postojani na mestu postojanstva i dostojanstva našega, kao što je Gračanica, kao što su Dečani i ostali naši manastiri i naše svetinje, Ljeviška, kao što je Gazimestan gde ćemo i danas da služimo veliki pomen, jer su kosovski junaci dostojni pomena večnoga“, besedio je vladika Atanasije, poručivši da nema svetle budućnosti za decu onih koji ruše tuđe svetinje i grobove, za one koji napadaju tuđu decu.

Zbog epidemije korona virusa, liturgija je služena u manastirskoj porti, a na ulazu su deljenje zaštitne maske.

Liturgiji je prisustvovao veliki broj mladih ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji, ali i gosti iz gradova centralne Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Severne Makedonije.

A.Ć.
%d bloggers like this: