Владика Атанасије: Нема изградње будућности своје деце на рушењу туђих гробова

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Литургијом у порти манстира Грачаница, на Косову и Метохији је почело обележавање Видовдана, једног од највећих српских празника. Литургијом је началствовао умировљени владика захумско-херцеговачки Атанасије, уз саслужење монаштва и свештенства Епархије рашко-призренске.

Владика Атанасије је изразио дивљење и захвалност косовскометохијским Србима који су остали на својим огњиштима, позвавши их да тако и остане јер је, како је рекао, за опстанак Срба најважније „на страшном месту постојати“.

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Они који се боре против крста, увек ће изгубити битку, а поготову они који се боре против мртвих, јер сетимо се нашег великог песника Алексе Шантића: гробови наши бориће се са вама. Само да ми будемо постојани, да ми издржимо и да будемо постојани на месту постојанства и достојанства нашега, као што је Грачаница, као што су Дечани и остали наши манастири и наше светиње, Љевишка, као што је Газиместан где ћемо и данас да служимо велики помен, јер су косовски јунаци достојни помена вечнога“, беседио је владика Атанасије, поручивши да нема светле будућности за децу оних који руше туђе светиње и гробове, за оне који нападају туђу децу.

Због епидемије корона вируса, литургија је служена у манастирској порти, а на улазу су дељење заштитне маске.

Литургији је присуствовао велики број младих људи који живе на Косову и Метохији, али и гости из градова централне Србије, Црне Горе, Републике Српске и Северне Македоније.

А.Ћ.