Еди Рама завршио посету Косову

Еди Рама, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

После подизања оптужнице против Хашима Тачија и Кадрија Весељија, за ратне злочине, злочина против човечности, прогоне, мучења и убиство близу 100 људу, у посети Приштини је боравио албански премијер Еди Рама. Рама је на конференцији за медије на приштинском аеродрому нагласио да је ова оптужница неправедна, али и опасна за Косово и да би требало ујединити све политичке и грађанске снаге и да две куће у којима живе два брата, Албанија и Косово, како је рекао, морају да буду сложне у одбрани интереса и жеља албанског народа. Албански премијер је на питање новинара нашег портала, говорио и о такозваном „мини шенгену“.

„Борба са Србијом је пренета са ратног терена борбе за слободу на терен рата за признање и за завршно решење ове ситуације. Ја не знам да овај други рат може да се добије постављањем барикада и називањем издајицама појединаца. Барикадирање може да буде део стратегије у одређеном политичком тренутку. Неко може да и даље поставља барикаде ако жели, неко може да воли, али оно у шта ја верујем јесте да балкански шенген, који ја не зовем мини шенген, јер није баш мали простор њиме обухваћен, значи омогућавање функционисања четири људске слободе, слобода кретања људи, кретања робе, капитала и услуга. Зашто нам је потребан Вучић овде? Ако ми желимо да гарантујемо четири слободе међу нама, онда морамо да отворимо границе. Београд не каже да то неће да уради, то не каже ни Вашингтон и Брисел. Ми треба да наставимо са отварањем граница јер је то у интересу свих“, нагласио је Рама.

Албански премијер се јуче састао са председницом Скупштине Вјосом Османи, председником и премијером Косова, Хашимом Тачијем и Авдулахом Хотијем, као и са лидерима Демокаратске партије Косова, Социјалдемократске иницијативе и Покрета Самоопредељења, Кадријем Весељијем, Фатмиром Љимајем и Аљбином Куртијем. Данас је Рама разговарао са председником Демократског савеза Косова, Исом Мустафом, председником Алијансе ново Косово, Беџетом Пацолијем и са градоначелником Приштине, Шпендом Ахметијем. Иако је било најављено, састанак са лидером Алијансе за будућност Косова, Рамушом Харадинајем није одржан због њихових ранијих сукоба око укидања такси на српску робу и Раминог подржавања идеје српског председника Александра Вучића о формирању такозваног „мини Шенгена“ за земље Западног Балкана.Такође Рама је против Харадинаја поднео тужбу због тога што је бивши косовски премијер оптужио албанског премијера да је узео новац, заједно са Тачијем и Вучићем за наводну поделу Косова, а на конференцији је рекао да је Харадинај за њега херој и да има посебно место у историји Албанаца.

„Жао ми је што ми Рамуш није отворио савоја врата, јер сам желео да му кажем да сам повукао тужбу против њега“, истакао је Еди Рама.

Претходно је Еди Рама, по доласку на Косово на свом фејсбук налогу написао да је оптужница против Хашима Тачија и Кадрија Весељија највећа срамота 21. века, а јутрос је објавио кратки спот о борби такозване Ослободилачке војске Косова.

А.Ћ.