Министри Српске листе у Влади Косова у Високим Дечанима

Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић и министри Српске листе у Влади Косова, Горан Ракић и Далибор Јевтић, позвали су данас из Дечана „представнике међународних организација да одлучније реагују и спрече насртаје на бисер како српске, тако и светске културне баштине, коју посећују туристи из читавог света“, саопштено је из Информативне службе Министарства за повратак и заједнице.

У саопштењу се наводи да је архимандрит Сава Јањић нагласио да је слога Срба нешто што је у овим тренуцима најважније, а на јединство су позвали и Ракић и Јевтић.

”Нећемо дозволити кршење закона и судских одлука и снажно ћемо се залагати где год буде било потребно да се имовина манастира Високи Дечани и целе Српске православне цркве заштити. Светиње су место сабирања Срба и стуб останка и опстанка српског народа. Управо зато представници Српске листе неће пристати ни на какве компромисе у њиховој заштити”, казали су министри у косовској Влади и представници Срспке листе, председник Горан Ракић и потпредседник Далибор Јевтић током данашње посете манастиру Високи Дечани и пружању подршке монаштву у превазилажењу тешких тренутака у борби за очување манастирске имовине, наводи се даље у саопштењу.

Српска листа је јуна месеца осудила церемонију отварања пута који се гради у близини зоне манастира Високи Дечани, а којој су присустовали чланови Владе Косова, док је министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић истакао да селективно спровођење судских одлука и закона угрожава владавину права.

Такође је изражен јасан став да би градња транзитног-магистралног пута Дечани-Плав била флагрантно кршење закона о специјалним заштићеним зонама и да је неприхвтаљива. То се односи и на сваки сличан пројекат који би угрозио аутентични природни амбијент око манастира Високи Дечани, што је регулисано законом.

Маја месеца 2016. године, након 16 година спорења око власништва над манастирском земљом у општини Дечани, Уставни суд Косова донео је одлуку којом је потврдио претходну одлуку Врховног суда из 2012. године о потврди власничког права манастира Високи Дечани над 24 хектара спорне земље. Локалне власти у Дечанима већ четири године не спроводе ову одлуку.