Тачи у понедељак у Хагу

Хашим Тачи, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Председник Косова Хашим Тачи ће у понедељак отпутовати у Хаг, потврдио је сам Тачи на свом фејсбук профилу. Позив на разговор уследио је нешто мање од 20 дана од обелодањивања још увек непотврђене оптужнице против њега и Кадрија Весељија за ратне злочине, злочине против човечности, прогоне, малтретирања и убиства скоро 100 људи.

Та оптужница је подигнута 24 априла али је објављена 24.јуна, само три дана пре заказаног наставка дијалога између Београда и Приштине у Вашингтону. Сада је позив тачију за Хаг поново послат три дана пре наставка дијалога, овога пута у Бриселу.

„Док се моји саборци, као и ја, суочавамо са међународном правдом са достојанством и интегритетом, позивам вас да будете уједињени у суочавању са изазовима којима је наша држава изложена. Грађанско јединство, међуетнички суживот, институционална стабилност, поверење у институције, неопходни су да Косово оствари своју визију да постане део НАТО-а, Европске уније и да одржи вечно пријатељство са Сједињеним Америчким Државама”, написао је данас Тачи на свом фејсбук профилу.

А.М.