Одложен дијалог Београда и Приштине за четвртак

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Дијалог Београда и Приштине у Бриселу, планиран за недељу, одложен је за четвртак, рекао је председник Србије Александар Вучић после видео-самита у Паризу. Вучић је рекао да је Србија имала другачији став од свих учесника и да је Приштина изашла са максималистичким захтевима.

„Албанска страна је изашла са захтевима који су, ми смо их пажљиво записали, па сад погледајте каква је позиција свих нас и шта је то што они траже. Под 1. Очување територијалног интегритета Косова, 2. Очување Устава и уставне организације Косова, 3. Трајно узајамно признавање, а не модел две Немачки, 4. Чланство Приштине у УН, затим да друге земље Европске Уније признају Косово, а онда ће да се бави несталима и питањем ратне штете“, рекао је између осталог Вучић.

У саопштењу из Владе Косова су такође потврдили да је састанак одложен, као и да је косовски премијер Авдулах Хоти поставио три принципа дијалога: да је територијални интегритет Косова неприкосновен и да не може бити део преговора, договор не може бити у супротности са Уставом Косова и да коначни договор са Србијом мора бити у складу са Уставом Косова. Хоти је поновио и да коначни споразум између Косова и Србије мора да се заврши међусобним признањем и чланством Косова у Уједињим нацијама.

„Свеобухватни мировни споразум између Републике Косово и Републике Србије мора резултирати узајамним признањем. Без таквог закључивања овог процеса споразум не може успети. Узајамно признавање између двеју земаља је једини начин да се односи нормализују“, рекао је Хоти.

На данашњем видео самиту су присуствовали француски председник Емануел Макрон, немачка канцеларка Ангела Меркел, шеф европске дипломатије Жозеп Борељ и специјални изасланик ЕУ за дијалог између приштине и Београда Мирослав Лајчак.