Авдулах Хоти: Улазимо у завршну фазу дијалога са Србијом; извињавам се због пропуста са преводом

Авдулах Хоти, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

На данашњој конференцији за медије, косовски премијер Авдулах Хоти је говорио о новим ригорознијим мерама у циљу спречавања ширења епидемије корона вируса, нагласивши да ће се састанци Савета за безбедност одржавати свака три дана и да је још увек у оптицају и могућност увођења ванредног стања. Хоти је такође потврдио да у четвртак иде у Брисел где се наставља дијалог између Београда и Приштине, нагласивши да ће се дијалог завршити међусобним признањем. Одговарајући на питање новинара нашег портала када ће чланови валде почети да поштују Устав и Закон о употреби језика, премијер Косова се извинио за досадашње пропусте, обећавши да се то више неће догађати.

После данашњег видео самита представника Европске уније, Београда и Приштине, косовски премијер Авдулах Хоти је одржао конференцију за медије, на којој је рекао да се дијалог наставља после скоро две године и да је он на данашњој видео конференцији представио платформу Косова за дијалог. Хоти је такође рекао да је утврђен дневни ред дијалога који ће се наставити у четвртак у Бриселу, да ће приштинску страну представљати он, а српску председник Србије Александар Вучић. На питање новинара нашег портала ко ће бити у приштинској делегацији и како ће се дијалог завршити с обзиром на супротстављене ставове Београда и Приштине, косовски премијер је поновио да дијалог нема алтернативу и да је међусобно признање једино решење.

„У Бриселу ја представљам државу Косово као премијер, на основу устава, а заједно са мном ће бити делегација која представља владину коалцију. Такође смо пружили руку и опозицији да буде део овог процеса. Након девет година дијалога, ми улазимо у процес како бисмо решили техничко питање које је у интересу грађана обе земље, а неки договори су до сада већ побољшали живот грађана. Сада улазимо у завршну фазу која има смисла само ако дође до међусобног признања између две земље. Ја то тако видим и то ће тако да буде, јер овај процес дијалога, без међусобног признања и нормализације односа између две земље, у складу са највишим европским стандардима, нема алтернативу“, рекао је Авдулах Хоти.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Пре конференције за медије, одржана је и седница Савета за безбедност, којој није присуствовао косовски председник Хашим Тачи, а на којој је одлучено да се у циљу спречавања ширења епидемије корона вируса, уведу ригорозније мере које подразумевају да ће полиција и надлежне инспекцијске службе процесуирати и кажњавати сва правна и физичка лица која се не придржавају ванредних мера које су већ у примени, као што је забрана кретања од 21 до 05 сати ујутру, организовано окупљања у затвореним просторијама, неношење заштитних маски итд. Хоти је такође рекао да су забрањена сва верска окупљања, као и јавне манифестације.

Одговарајући на питање новинара нашег портала када ће његова влада почети да поштује Устав и да саопштења свих министарстава и сва документа од јавног значаја шаље и на српском језику, Хоти је рекао да ће се потрудити да више не долази до пропуста када је Закон о употреби језка у питању, уз извињење што постоје такви пропусти.

„Ми дајемо свој максимом око превода и ја се извињавам уколико неки владин документ није на време преведен на језике заједница како то захтева Устав. Ја ћу се постарати да се то више уопште не деси и да сва републичка документа буду и на језицима заједница. Знам да је приручник који је раније припремило Министарство здравства, о управљању цовидом, преведен и на језике заједница, а такође се и све одлуке преводе на језике заједница. Ако је било пропуста до сада, ја ћу се постарати да се то више не понови“, обећао је косовски премијер.

А.Ћ.