Обезбеђење куће Хашима Тачија уз помоћ двојице полицајаца из полицијске станице у Грачаници ометали екипу ТВ Прве на радном задатку уз претњу хапшењем

Јуче у 18 часова, екипа ТВ Прве, новинарка Анђелка Ћуп и сниматељ Владислав Ћуп ометани су у раду од стране припадника Косовске полиције. Наиме, екипа ТВ Прве се налазила на јавној површини, на улици, на око 50 метара од куће Хашима Тачија, где су желели да се укључе уживо у вести ТВ Прве. Дошао је полицајац из обезбеђења и стао испред камере, па онда покушавао да угаси камеру и на крају је окренуо камеру на другу страну. Тражио је од новинарке одобрење за снимање на улици. На питање, од кога је потребно одобрење, полицајац је рекао: „Од твог директора“.

Онда су узели акредитације, сликали их и позвали полицијску патролу из Грачанице. На инсистирање новинарке да су уживо у програму и да морају да се укључе у вести са најновијим информацијама са Косова, један од полицајаца је рекао да не може да се ради док се не заврши разговор са полицијом, запретивши да ће поднети кривичну пријаву против снимања приватне имовине, али и хапшењем, уколико се снимање настави и уколико се на било којем снимку види и део дворишта косовског председника, грубо окренувши камеру у другом правцу.

После одговора да екипа не снима приватну имовину и да нигде нема знака да је снимање забрањено, добијен је дрзак одговор да то што нема знака за забрану снимања није посао новинара, али да мора да се зна да је забрањено снимање председникове куће, чак и улице у којој се налази његова кућа и да следи хапшење уколико новинари објаве снимак на коме се види кућа косовског председника Хашима Тачија. После 40 минута, пошто је узела податке и са акредитације и са личне карте, полиција је дозволила да се новинари помере десетак метара даље и да наставе свој посао. Посебну дрскост је показао један од полицајаца у униформи специјалне полиције и млади полицајац који је дошао из полицијске станице у Грачаници, који је све време покушавао да објасни неке тачке закона које није знао да објасни.

Пре покушаја да искључи камеру, ниједан од полицајаца није дошао да упозори новинарску екипу да је ту снимање забрањено. Нигде нема знака да је снимање забрањено, а најважније од свега је да се екипа налазила на улици, на јавној површини и није нарушавала ничију приватност, осим што се у позадини, иза новинарке видео део Чаглавице и горњи део Тачијеве куће.

Док се криминалци слободно шетају на територији општине Грачаница, пљачкајући приватну имовину, (најновији случај породице Андрејевић), припадници полиције прете новинарима хапшењем и кривичним пријавама, одређујући места где могу да снимају и шта смеју да објаве.

Напомињемо и да сви полицајци нису имали маске, иако су нам прилазили врло близу.

Анђелка Ћуп