U srpskim sredinama na Kosovu, korona virus potvrđen kod šest osoba, 40 izlečeno

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Od 60 uzoraka testiranih juče, 6 je pozitivno, saopštio je epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici,

Od 60 uzoraka testiranih juče, 6 je pozitivno, saopštio je epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, Aleksandar Antonijević na konferenciji za štampu. Od najnovijeg porasta obolelih koji se beleži od 18. juna, trenutno je u srpskim sredinama na Kosovu 455 lica obolelih od virusa COVID-19. Negativna na koronavirus je 40, od osoba koje su ranije dobile pozitivan nalaz.

Podsećamo, nedelja je bila dan kada su organizovana samo retestiranja lica kod kojih je ranije dijagnostifikovan COVID-19. Kako je tada objasnio Antonijević, prioritet je bilo testiranje zdravstvenih radnika koji su prethodno bili u samoizolaciji, kako bi se vratili na posao. Od ukupno 46 retestiranih osoba, 40 lica se sada vode kao zdravi, odnosno negativni na COVID-19, dok je njih šestoro ponovo dobilo pozitivan rezultat. Među pozitivnima su i četiri trudnice, 15 dece i oko troje medicinskih radnika Zdravstvenog centra. U Kosovskoj Mitrovici, gde od početka epidemije ima 211 obolelih, u poslednja 24sata je registrovano dva nova slučaja zaraze. U Zvečanu nema novoobolelih, a ukupno registrovanih pozitivnih osoba od juna je 95. U Leposaviću je obolelo 129 lica, od čega su dva pozitivna registrovana tokom jučerašnjeg dana. Takođe, u Zubinom Potoku je juče registrovano dvoje novoobolelih, pa je ukupan broj obolelih sada 71. U srpskim sredinama na jugu juče nisu registrovane novoobolele osobe, te je broj zaraženih i dalje 131.Trenutno je hospitalizovano 119 osoba iz srpskih sredina, a šestoro novoobolelih čekaju na odluku da li će biti hospitalizovani ili će im biti preporučena mera samoizolacije i kućno lečenje. U KBC u Kosovskoj Mitrovici je smešteno najviše pacijenata, njih 109, jedan pacijent se nalazi u Kliničkom centru Srbije, troje u KBC Dragiša Mišović, dvoje u KBC u Kragujevcu i četvoro u Nišu. U izolaciji je 338 pacijenata.

Do sada je Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici na analizu dnevno slao između 60 i 70 uzoraka Veterinarskom institutu u Kraljevu, ali će od danas taj broj biti prepolovljen na 30 zbog preopterećenosti laboratorije i nedostatka materijala, takođe je najavio Antonijević.

Izvor: Kossev