Трећа деценија од масакра у Старом Грацку, злочинци непознати

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

На данашњи дан пре 21 године, у селу Старо Грацко код Липљана на Косову и Метохији, убијено је 14 жеталаца. Злочинци никада нису пронађени, а ЕУЛЕКС је после преузимања случаја од УНМИКА, затворио исрагу због наводног недостатка доказа. Данас је парастос страдалим Србима, у присуству мештана и политичких представника Срба, испред спомен плоче у центру села, служио протојереј ставрофор, липљански парох Срђан Станковић.

Убијени а потом масакрирани, док су на својим њивама жели жито. Рођаци, пријатељи, кумови, у смрт су отишли заједно, најмлађи међу њима, Новица Јанићијевић имао је само 17 година.

Слободан Стојисављевић: „Мени је погинуо зет, зетова два брата и братанац од 17 година, значи четири гроба у једном дану. Слике не бледе. Слике су исте, туга, бол, мала деца, плач, они сандуци који су били постављени на овом делу. Та слика нас чланова породице никада неће избледети“, прича матичар у Старом Грацку, Слободан Стојисављевић.

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Славица Јанићијевић Поповић је у једном дану остала без брата, оца и два стрица. Остала јој је само молитва за душе страдалих и нада у правду

„Ја мислим да је време да међународна заједница то одради, да казни оне који су починили сва убиства на Косову и Метохији по доласку Кфора и раније, али по долску Кфора поготову, јер су они били задужени за безбедност“, каже Славица која годинама трага за убицама чланова своје породице.

Мештани Старог Грацка 7.672 дана чекају да сазнају имена злочинаца, питајући се зашто, рекао је после данашњег парастоса министар за заједнице и повратак у Влади Косова и потпредседнк српске листе, Далибор Јевтић.

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Ми ћемо бити ту да помогнемо да се не деси оно што је некоме био циљ, а то је да Срба у овом селу нема. Позивам представнике међународне заједнице да оно што су они назвали затварањем случаја поново отворе. Ми нећемо одустати и све ове године и деценије, свих ових дана смо питали и наставићемо свакодневно да питамо све док не добијемо одговор. Управо представници међународне заједнице морају да дају одговор на то питање и зато тражимо јоп једном да се случај поново отвории да они који су ово починили, за то буду и кажњени“, нагласио је Јевтић.

Парастосу у Старом Грацку је присуствовао и председник општине Грачаница Срђан Поповић, који је рекао да жели да верује да ниједан злочин на Косову и Метохији неће проћи без казне.

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Ако то желе да дозволе неки људи, ми засигурно нећемо дозволити. Двадесет једна година је прошла од кад су страдали жетеоци и ово је доказ, што смо овде данас, да нећемо одустати од истине и од правде. Сви треба да знају да ћемо се борити до краја и да знамо да је на безбедносним структурама и на међународној заједници, која је делом одговорна за све ово што нам се данас дешава, да морају да пронађу починиоце“, нагласио је Поповић.

У масакру у Старом Грацку су убијени: Момчило Јанићијевић (1946), Новица Јанићијевић (1981), Слободан Јанићијевић (1965), Миле Јанићијевић (1957), Милован Јовановић (1969), Јовица Живић (1970), Радован Живић (1967), Андрија Одаловић (1967) , Станимир Декић (1955), Божидар Декић (1947), Саша Цвејић (1973), Љубиша Цвејић (1939), Никола Стојановић (1936) и Миодраг Тепшић (1951).

А.Ћ.