Две особе преминуле од последица корона вируса у српским срединама, у Грачаници оболело 57 лица

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Две особе, по једна из Косовске Митровице и Звечана, преминуле су од последица корона вируса у последња 24 сата у српским срединама на КиМ, рекао је епидемиолог Александар Антонијевић, док је 27 новооболелих.

На северу Косова је регистровано 18, а на југу Косова девет новооболелих.

У српским срединама на југу, три особе су оболеле у Косовској Каменици, по две у Грачаници и Прилужју, а по једна у Штрпцу и Липљану. Па је сада укупно оболело 158 лица. Од почетка епидемије, у Заводу за јавно здравље Косовска Митровица, тестирано је 3121 лице, од чега је 707 позитивних на корона вирус, казао је др Антонијевић.

У општини Грачаница је до сада оболело 57 људи, а 20 се налази на болничком лечењу, речено је на данашњо конференцији за медије. Инфектолог др Бобан Столић и директорка Дома здравља Грачаница др Мирјана Димитријевић су позвали грађане на одговорност и поштовање мера које су прописали Кризни штаб и Министарство здравља Републике Србије. Они су изјавили да је епидемилошка ситуација неповољнија у месецу јулу у односу на раније, али је под контролом.

“Инфективно одељење свакодневно ради по 24 часа, прима све пацијенте који дођу на преглед, који имају знакове и симптоме респираторних инфекција, било са упутом или без њега. До сада је на Инфективном одељењу КБЦ хоспитализовано 78 пацијената, 58 мушкараца и 20 жена. До сада је у ковид амбуланти Инфективног одељења Клиничког центра Приштина у Лапљем Селу прегледано око 880 пацијената. Очекивано, највечи број заражених је из Грачанице, 25 пацијената“, рекао је Столић и додао: “Сходно дефиницији случаја коју је преписало Министарство здравља и Кризни штаб, не тестира се сваки контакт. За контакт пацијената који нема никакве симптоме, није потребно тестирање, такав контакт се ставља у кућну самоизолацију и прати се његово стање. Тестирају се пацијенти само по дефиницији случаја, пацијенти који изискују тестирање и такви пацијенти се стављају или у кућну самоизолацију или се хоспитализују. Од првог јула је тестирано преко 250 пацијената“.

Др Столић је истакао да је највећи број оболелих на територији општине Грачаница, старости између 30 и 50 година.

Од 1. јула је повећан број пацијената који се са респираторним проблемима јавља у Дом здравља у Грачаници, рекла је директорка ове установе др Мирјана Димитријевић. “До данас се у Дом здравља у Грачаници јавило око 248 пацијената са претежно блажом клиничком сликом, од тога је 74 упућено на Инфективно одељење. Пацијенти се претежно јављају са повишеном температуром и блажим респираторним симптомима. Сви они буду прегледани код нас, одради им се крвна слика, измери сатурација, послушају се и уколико постоји индикација онда се шаљу код колега у КБЦ на Инфективно одељење за консултацију и евентуално даље лечење“, рекла је др Димитријевић.

На конференцији за медије је потврђено да тестова има довољно, као и да је за лакше случајеве обољевања припремљена привремена ковид болница у спорсткој хали, али да се лекари и медицинско особље надају да пна неће бити потребна.

А.Ћ.