fbpx

Hoti i Tači protiv tehničkog dijaloga; obraćanje novinarima bez prevoda na srpski jezik

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн


Pre podnošenja izveštaja o dosadašnjem toku dijaloga sa Beogradom, kosovski premijer Avdulah Hoti se sastao sa Hašimom Tačijem.

Pre podnošenja izveštaja o dosadašnjem toku dijaloga sa Beogradom, kosovski premijer Avdulah Hoti se sastao sa Hašimom Tačijem. U obraćanju medijima posle sastanka, na kome nije bilo prevoda na srpski jezik, Tači i Hoti su se složili da u Briselu ne sme da bude tehnički, već samo politički dijalog, čiji je krajnji cilj, kako su rekli, međusobno priznanje.

Hašim Tači je jiš jednom pozdravio imenovanje Skendera Hisenija za koordinatora dijaloga između Beograda i prištine, uz tvrdnju da je Hiseni diplomata od ogromnog iskustva, naglasio je da dijalog mora dovesti do međusobnog priznanja između Kosova i srbije, ali je izrazio i sumnju u evropsku uniju, odnosno rekao je da dijalog ne može da ima uspešan kraj ukoliko u njemu kao posrednik nema Sjedinjenih Američkih Država.

„ U našem je interesu je da se ovaj dijalog vodi, jer samo dijalogom i sastancima Kosovo ima perspektivu i samo tako može da postane deo NATO-a. Međutim, u isto vreme mi treba da očuvamo i da branimo naš državni identitet. Treba da pojasnimo odnos između država Kosova i Srbije, treba da se dogodi recipročno priznanje i da ni u kakvim okolnostima ne dozvolimo da ovaj proces spadne na tehnički nivo, jer je odnos Kosovo – Srbija samo politički, a ne tehnički. Tehnički nivo podrazumeva status kvo i poštovanje agende Srbije, a s druge strane mi treba da branimo interese naše države i našeg društva, našu sadašnjost i budućnost. Dakle, treba da se dogodi recipročno priznanje, potpuno poštovanje integracija obeju zemalja, a naravno o ostalim rešenjima se može diskutovati, ali kao dve nezavisne i suverene države“, rekao je Tači, pozivajući na jedinstvo sve političke partije, akadamsku javnost i civilni sektor, kao i građane.

Premijer Kosova Avdulah Hoti je obećao transparentnost u radu, odnosno o procesu dijaloga, naglasivši da se svakodnevno konsultuje sa koalicionim partnerima, ali to želi da radi i sa opozicijom, novinarima, predstavnciima civilnog društva i sa građanima.

„Složili smo se da ni u jednom trenutku dijalog ne spadne na tehnički nivo, već da bude fokusiran na našu ključnu obavezu, a to je recipročno priznanje i normalizacija odnosa. Maksimalno se trudimo da naše aktivnosti budu u koodinaciji sa našim partnerima. Izuzetno je bitno da svi budu uključeni. Ja sam postigao kvorum sa liderima političkih partija, danas ću obavestiti i Skupštinu i civilno društvo. Svi procesi će u potpunosti biti transparentni. Ovo je možda najbitniji proces od proglašenja nezavisnosti, a to je zaključenje finalnog sporazuma sa Srbijom, što je zasigurno u interesu obe zemlje, ali i u interesu mira i stabilnosti u regionu i šire. Mislim da je sada veoma dobar trenutak jer imamo pažnju ključnih zemalja EU, Nemačke i Francuske, ali i Sjedinjenih Američkih Država i nadam se da će u narednim mesecima ovaj proces biti završen“, istakao je Hoti.

Prilikom današnjeg obraćanja novinarima iz kabineta kosovskog predsednika, protiv koga je podignuta optužnica za ratne i zločine protiv čovečnosti, progone, mučenja i ubistvo oko 100 ljudi, nije bilo prevoda na srpski jezik.

A.Ć.
%d bloggers like this: