Хоти и Тачи против техничког дијалога; обраћање новинарима без превода на српски језик

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Пре подношења извештаја о досадашњем току дијалога са Београдом, косовски премијер Авдулах Хоти се састао са Хашимом Тачијем. У обраћању медијима после састанка, на коме није било превода на српски језик, Тачи и Хоти су се сложили да у Бриселу не сме да буде технички, већ само политички дијалог, чији је крајњи циљ, како су рекли, међусобно признање.

Хашим Тачи је јиш једном поздравио именовање Скендера Хисенија за координатора дијалога између Београда и приштине, уз тврдњу да је Хисени дипломата од огромног искуства, нагласио је да дијалог мора довести до међусобног признања између Косова и србије, али је изразио и сумњу у европску унију, односно рекао је да дијалог не може да има успешан крај уколико у њему као посредник нема Сједињених Америчких Држава.

„ У нашем је интересу је да се овај дијалог води, јер само дијалогом и састанцима Косово има перспективу и само тако може да постане део НАТО-а. Међутим, у исто време ми треба да очувамо и да бранимо наш државни идентитет. Треба да појаснимо однос између држава Косова и Србије, треба да се догоди реципрочно признање и да ни у каквим околностима не дозволимо да овај процес спадне на технички ниво, јер је однос Косово – Србија само политички, а не технички. Технички ниво подразумева статус кво и поштовање агенде Србије, а с друге стране ми треба да бранимо интересе наше државе и нашег друштва, нашу садашњост и будућност. Дакле, треба да се догоди реципрочно признање, потпуно поштовање интеграција обеју земаља, а наравно о осталим решењима се може дискутовати, али као две независне и суверене државе“, рекао је Тачи, позивајући на јединство све политичке партије, акадамску јавност и цивилни сектор, као и грађане.

Премијер Косова Авдулах Хоти је обећао транспарентност у раду, односно о процесу дијалога, нагласивши да се свакодневно консултује са коалиционим партнерима, али то жели да ради и са опозицијом, новинарима, представнциима цивилног друштва и са грађанима.

„Сложили смо се да ни у једном тренутку дијалог не спадне на технички ниво, већ да буде фокусиран на нашу кључну обавезу, а то је реципрочно признање и нормализација односа. Максимално се трудимо да наше активности буду у коодинацији са нашим партнерима. Изузетно је битно да сви буду укључени. Ја сам постигао кворум са лидерима политичких партија, данас ћу обавестити и Скупштину и цивилно друштво. Сви процеси ће у потпуности бити транспарентни. Ово је можда најбитнији процес од проглашења независности, а то је закључење финалног споразума са Србијом, што је засигурно у интересу обе земље, али и у интересу мира и стабилности у региону и шире. Мислим да је сада веома добар тренутак јер имамо пажњу кључних земаља ЕУ, Немачке и Француске, али и Сједињених Америчких Држава и надам се да ће у наредним месецима овај процес бити завршен“, истакао је Хоти.

Приликом данашњег обраћања новинарима из кабинета косовског председника, против кога је подигнута оптужница за ратне и злочине против човечности, прогоне, мучења и убиство око 100 људи, није било превода на српски језик.

А.Ћ.