Агенција покренула поступак против тројице српских функционера са Косова

Горан Ракић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Због сумње да су прекршили закон јер Агенцији за борбу против корупције нису пријавили имовину и приходе, ова институција покренула је поступак против тројице српских функционера са Косова.

Чињеница да декан Факултета за спорт и физичко васпитање у Лепосавићу Верољуб Станковић, директор ЈКП Водовод Ибар у Косовској Митровици Миодраг Ралић и директор ЈКП Стандард и министар администрације и локалне самоуправе у новоформираној косовској Влади Горан Ракић Агенцији за борбу против корупције нису пријавили колико новца зарађују и шта све поседују од станова, кућа, имања и превозних средстава би, према закону, могло да их кошта између 50.000 и 150.000 динара.

Уколико се испостави да им је мотив био да сакрију имовину, ови функционери могли би да буду кажњени и затвором од шест месеци до пет година, што подразумева и отказ и забрану обављања јавне службе 10 година.

Горан Ракић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн


Наиме, након што је истраживање Центра за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) показало да поједини српски функционери који руководе установама у власништву Републике Србије на Косову не поштују ову законску обавезу, Агенција је најавила да ће проверити да ли има места покретању поступка, а онда је, пре око месец дана, и покренула поступак против тројице таквих функционера.

„Обавештавамо вас да је Агенција за борбу против корупције покренула поступке због неподношења извештаја о имовини и приходима у складу са одредбом члана 43. став 2. Закона о Агенцији за борбу против корупције против Горана Ракића, директора ЈКП Стандард Косовска Митровица, Верољуба Станковића, декана Факултета за спорт и физичко васпитање у Лепосавићу, и Миодрага Ралића, директора ЈКП Водовод Ибар Косовска Митровица“, наводи се у одговору Агенције ЦИНС-у.

У Агенцији додају да и даље проверавају има ли основа да се покрену поступци против председника Привременог органа општина Косовска Митровица Александра Спирића, директора Основне школе Свети Сава у истом граду Милорада Јовановића, као и против бившег в. д. директора Здравственог центра Косовска Митровица Милана Ивановића.

Нико од њих, према истраживању ЦИНС-а, Агенцији није пријавио зараду и имовину.

Иначе, након истраживања ЦИНС-а у онлине регистру имовине и прихода појавили су се подаци за начелника Косовскомитровачког управног округа Славка Симића и председника Привременог органа општине Звечан Ивана Тодосијевића, иако их није било док смо радили на причи.

У Агенцији су нам рекли да су ти подаци накнадно уписани у регистар, али без прецизирања када су тачно унети.

Извор: ЦИНС