Српски културни центар наставља са представљањем нематеријалног културног наслеђа: Бошча, највреднији дар, симбол части

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Очувањем културне баштине, материјалне и нематеријалне и културним стваралаштвом, Срби на Косову и Метохији чувају свој идентитет и шаљу поруку да су своји на своме. Таква порука данас стиже из Приштине. У Српском културном центру у Приштини, представљен је део колекције бошчи Зорана Максимовића из Горњег Ливоча код Гњилана, који је и аутор књиге “Бошче Косовског Поморавља, белег традиције”.

“Бошче су парче неба изаткано златним нитима. Бошче су жива уметност која још увек траје. На подручју Косовског Поморавља, на срећу, има још жена које одржавају традицију, међутим, бошче доживљавају судбину народа и оне прате нове трендове, нову моду”, рекао је Максимовић на представљању бошчи, које су обавезан део народне ношње Српкиња у Косовском Поморављу и Криворечком крају.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Орнаменти и боје на бошчама зависе од статуса, да ли их носе девојке, невесте, младе или старије жене и да ли се носе на весељима, у пољу, у кући или у жалости. Оно што се не мења, јесте да се бошча поносно показује и данас пред уваженим гостима и да је један од највреднијих дарова, који је за овај део Србије симбол части.

А у Српском културном центру је у спомен Краљици Јелени Анжујској, краљици Симониди и монахињи Јефимији првој српској песникињи, која је и похвалу кнезу Лазару извезла свиленим концем, представљен и косовски вез, потпуно оригиналан и препознатљив.

“Када видите вез, било који вез, било који орнамент, да ли су то цветови или неки други мотив, а да је уоквирен са црним концем, онда знамо да је то једна врста косовског веза. Црна боја је симбол страдања косовскометохијских Срба”, каже Гордана Ђорић, председница организације “Авенија пословних жена”, чије чланице дуги низ година везу мотиве косовског веза на уникатној мушкој и женској одећи.

Пројекат Српског културног центра, под називом “Нематеријално богатство”, подржало је Министарство културе и информисања Републике Србије. У оквиру пројекта ће бити представљено седам елемената нематеријалне културне баштине који су уписани у национални регистар, рекла је Душица Васић Костић из Српског културног центра.

А.Ћ.