Обе реке: Упад на приватни посед, приведен па пуштен власник имања

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Стотинак мештана Штрпца окупило се јутрос на локацији “Обе реке” протестујући због уласка радника компаније “Маткос групе” на приватни посед Станка Цветковића, преноси РТВ Ким.

Цветковић је јуче био притворен на три сата због заустављања радова на изградњи пута који пролази кроз његову имовину до хидроцентрала.

“Дошли су из Маткос групе, нисам им дао да раде, они су позвали полицију која ме је ухапсила око пола два. Док су ме држали у станици до пола пет, они су прошли преко мог имања булдожером и направили пут”, навео је Цветковић у изјави за РТВ Ким.

Цветковић је један од мештана Штрпца који се противи изградњи минихидроцентрала, а сада је како каже, ухапшен због одбране свог имања.

“Без налога су ме одвели у станицу, претили су ми да ће ме ухапсити ако поново зауставим радове. Ја сам данас радове поново зауставио”, рекао је Цветковић.

Командир полицијске станице у Штрпцу, Драган Ивановић је у телефонској изјави за РТВ Ким потврдио да је Станко Цветковић приведен на информативни разговор због спречавања радова на изградњи минихидроцентрале.

“Власник имања коме је река оштетила један део имовине је спречио радове на изградњи хидроцентрале на месту ‘Обе реке’ у Штрпцу. Међутим, на основу докумената и дозвола издатих од стране релеватних министарстава из Приштине установљено је да он нема права да то ради, зато што проток реке није његово власништво”, рекао је Ивановић.

Борац за очување река на Брезовици Стојан Јосимовић казао је за РТВ Ким, да су мештани данас зауставили радове, а да се веће окупљане грађана очекује сутра.

“Око 11 сати багер се повукао као и полиција, али имамо најаву да ће сутра можда применити оштрије мере јер то се покушава силом”, навео је Јосимовић.

Мештани Штрпца и Доње Битиње последњих година покушавају да протестима зауставе изградњу минихидроцентрала. Више пута су избијали сукоби у којима је реаговала и полиција, а мештани су задобијали повреде. За то време се из Општине Штрпце, према тврдњама мештана, нису оглашавали.

Извор: РТВ Ким/КоССев