Шта се догодило у данашњој тучи? Опречне информације

Трећа туча за два дана у строгом центру Косовске Митровице. Последња данас, у којој је један од виновника и полицајац који је био у цивилној одећи, са службеним пиштољем, из којег је испаљен хитац, али и чија је дршка употребљена као хладно оружје. Да ли се радило о нападу, или самоодбрани – информације су за сада опречне – према полицијским изворима и сведочењу мајке двојице од актера данашњег инцидента, и како сама тврди, очевиткиње догађаја.

Шта је званично потврђено

Најмање 15 лица је од недеље увече – када се догодила прва и најмасовнија туча на митровичком шеталишту, у којој је једно лице теже повређено, до сада саслушано. За барем још двојицом се трага, а најмање још једно лице је лакше повређено. Данас је коришћено ватрено оружје, испаљен је хитац у ваздух, у инцидент је умешан припадник Косовске полиције који је био у цивилној одећи, али још увек без прецизирања детаља о његовој улози у овом догађају.

Ово су до сада званично поврђени полицијски подаци.

Питања и истрага у току

Како је све започело? Зашто? Ко су нападачи а ко жртве и да ли су све три туче узајамно повезане – и даље је непознаница.

Док се на улици износе одговори на ова питања, из полиције наглашавају да је у току интензивна истрага, те да се, док она траје, уздржавају од званичног изношења више детаља.

Мајка: „Претио је мојој деци да ће да их убије“

Након данашњег инцидента, на истом месту – на улици у близини раскрснице Иве Лоле Рибара и Краља Петра И, једној жени је позлило, а помоћ су јој указали полицајци са терена, позвавши и хитну помоћ.

Иако је деловало да се ради о два одвојена догађаја, након што се жена опоравила, контактирала је нашу редакцију, тврдећи да је била очевидац инцидента, али и мајка двојице младића који су у њему учествовали.

Сузана Пејовић, очевиткиња, и мајка два младића којима је, како она тврди, припадник некадашње РОСУ јединице, српске националности, наводно данас „претио“, због тога што, они наводно „штите децу“ некадашањег високог званичника Косовске полиције за регион Север, у изјави за КоССев, износи своју верзију данашњег инцидента:

„Дошао је код нас, у пратњи другог полицајца (имена позната редакцији, прим.ред.) практично на праг куће Булатовића, десетак метара од кафане коју ја држим, и која се налази поред играонице коју ми такође држимо. Моја деца су била испред и када је почела расправа, ја сам се умешала. Прексиноћ је била туча, и он (припадник бивше РОСУ, прим.ред.) је пријавио да је мој син имао нож код себе и да га је он напао. Ја сам му само рекла, донеси снимак за ту тврдњу. Он се узнемирио када сам му то рекла и рекао ми је да моја деца штите децу НН (име познато редакцији, прим.ред.). Рекао је да ће ‘крв да падне’. Куне се у своју децу да ће моју децу да убије. Човек из суседног локала, када је видео да ми се уноси у лице, одреаговао је, а онда је полицајац извадио пиштољ и ударио га, па пуцао у ваздух. Ту је било пуно полицајаца и они су га савладали. Мој млађи син је снимао телефоном, а овај други полицајац је, видевши да мој син снима, кренуо за њим, и пошто је син ушао у кафану, ушао је и он и затражио да обрише снимак и затражио његов телефон. Мој син то није хтео да да, а онда је и тај полицајац извадио пиштољ. У кафани се налазио један гост, који се умешао и раздвојио их и смирио“.

Пејовић тврди да поседују снимак у синовљевом телефону, и да јој је син још увек на саслушању у полицији, а да на саслушање у току дана треба и она да оде и посведочи о ономе што је видела.

Истовремено је изразила сумњу да део припадника полиције наводно „заташкава случај“.

„Ја своју децу морам да заштитим, он је рекао да ће да их убије, и рекла сам да ћу позвати све медије и обавестити о ономе што сам видела“, казала је Пејовић.

Полиција: Колега обавестио да је имао проблем са два лица, једно имало оружје, полиција реаговала правовремено

Међутим, у полицији сведоче другачије, иако потврђују да је употребљен службени пиштољ, те да су колеге полицајци затражили да се пиштољ врати у корице.

Како КоССев сазнаје у Косовској полицији за регион Север, припадник из некадашње РОСУ јединице, српске националности, који је био у цивилу, позвао је полицијску станицу у Северној Митровици данас око 12:50, и обавестио их да је на раскрсници Краља Петра И и Лоле Рибара, дошло до „вербалне расправе између њега и два мушка лица“.

Полицајци су, према изворима у полицији, пришли двојици мушкараца и свом колеги, који их је тада обавестио да „има проблем са тим лицима, од којих један носи ватрено оружје“.

„У међувремену колега у цивилу вади свој службени пиштољ из торбице и репетира, држећи га у руци. Полицајци из патроле су од њега захтевали да врати свој пиштољ у футролу. У међувремену је пришло треће лице које је опсовало колегу, а затим је колега службеним пиштољем испалио један метак у ваздух и ударио дршком пиштоља у пределу потиљка лице које је задње пришло патроли“, сазнаје КоССев у полицији.

Након задобијеног ударца у главу, овај мушкарац је наводно побегао.

У полицији су још једном нагласили да свој посао обављају професионално, да док траје истрага, не могу да саопштавају више детаља, одбацујући оптужбе за наводно непрофесионално поступање.

Тренутно је на снази Челични прстен, уобичајени полицијски поступак, када се трага за осумњиченим лицима.

Извор: КоССев