Коснет: „У настојању да покажете поштовање према ОВК, не подривајте њено наслеђе слободе“

Фото: Амбасада САД у Приштини

Посланици у косовској скупштини данас ће разматрати „Нацрт закона о заштити вредности ОВК“ којим се прецизира да је „оружана борба народа Косова на челу са ОВК, била у циљу ослобођења Косова“ а потом и предвиђа обавеза јавних службеника и свих осталих да те вредности поштују под претњом законских санкција. Овај нацрт Закона је наишао на бројне критике београдских званичника, али и амбасадора САД-а и Немачке у Приштини који су поручили да се њиме, између осталог криминализује слобода говора.

Амбасадор САД, Филип Коснет, данас је у свом ауторском тексту појаснио ставове амбасаде поводом нацрта закона који ће се данас разматрати у косовској скупштини.

Пише: Амбасадор САД у Приштини, Филип Коснет

Данас Скупштина Косова треба да разматра предложени Закон о заштити ратних вредности ОВК. Верујем да закон, без обзира на своје намере, није у складу са основним слободама које су суштински део косовског устава. Доношење овог закона у садашњем облику, ослабило би косовску демократију.

Пошто је Амбасада прва почела да изражава забринутост – у почетку у приватним разговорима са политичким лидерима и представницима ветерана ОВК, а у скорије време и путем јавних порука – неки су истакли да су збуњени ставом Сједињених Америчких Држава. Да ли су Американци против ОВК? Шта није у реду са показивањем поштовања ветеранима за борбу и жртву?

Дозволите ми да објасним наш став и понудим даље предлоге.

Прво, Сједињене Америчке Државе нису „анти-ОВК“. Напротив, признајемо да Косово данас не би била независна земља без напора ОВК и других организација отпора. Говорећи у своје име, на Косову сам први пут живео само четири године након завршетка сукоба, када су ожиљци борбе још увек били свугде видљиви, а земља је тек почињала да гради своје темеље. Срео сам се са ветеранима борбе, са члановима породица несталих особа, са особама које су преживеле ратно сексуално насиље. Немогуће је живети међу народом Косова без схватања реалности борбе и поштовања оних који су ослободили ову земљу, укључујући борце и цивиле који су пропатили заједно с њима. Ми у начелу подржавамо иницијативе за пружање финансијске помоћи, могућности запошљавања и здравствене заштите ветерана и особа које су преживеле сексуално насиље, иако такви циљеви морају да узму у обзир буџетску реалност са којом се Косово суочава – укључујући и потребу да се приоритетно одреде потребе одговора на Ковид-19.

Дакле, шта је проблем са Законом о заштити ратних вредности ОВК? Основно, спорно питање је то што подрива слободу говора. Иако ће то бити на Уставном суду Косова да утврди да ли овај закон крши устав Косова, верујем да у најмању руку крши дух тог документа. Учинити кривичним делом то што се критикују одређене класе људи, организација или историјска тумачења, како овај закон предлаже, произвео би застрашујући ефекат на слободу говора. Застрашивао би грађане, било које националности, било које етничке припадности који желе да понуде ставове или тумачења изван главних токова, бацио вео страха и неизвесности у политичком говору и отворио врата хировитим или селективним оптужбама.

Приватно, многи грађани Косова – политичари, новинари, академици – рекли су Амбасади да се већ осећају нелагодно да јавно говоре о закону због емоционално набијене атмосфере око било које јавне расправе о ОВК и ратним годинама. Замислите колико ће се грађани још више осећати ограниченим ако се закон усвоји.

Штавише, закон би отворио врата законодавству које би криминализовало друге облике слободног говора, постављајући опасан преседан. Криминализација критике било које групе или појединца је опасан корак, иако ненамеран, ка ауторитаризму. Постоје земље које криминализују, на пример, критику актуалног председника или других политичких лидера – говор који је део живописног дневног дискурса Косова, Сједињених Америчких Држава и других демократија.

Предложени закон такође би могао да поткопа напоре у остваривању правде. Сведоци, без обзира на своје порекло би се запитали да ли би могли да буду кажњени због сведочења о наводним злочинима појединаца повезаних са ОВК, чак иако су те особе оптужене да су поступале самостално, а не у име групе.

Штавише, Косово већ има законе против клевете и увреде. Ако људи изјављују лажне тврдње против ветерана ОВК, требало би примењивати те постојеће законе. Супротно томе, предложени нови закон би представљао непотребан терет за спровођење закона и правосудни систем, који би било немогуће спровести. То би омогућило лак пут супарницима да изрекну оптужбе једни против других уз очекивање да ће одмах почети истрага и кривично гоњење. То би отворило врата за будуће политичке манипулације.

Сједињене Америчке Државе већ двадесет година подржавају Косово на његовом путу да постане потпуно независно, потпуно признато и потпуно интегрисано у европске, западне и међународне структуре и истовремено економски повезано са свим својим суседима. Да би постигла овај циљ, Влада Косова мора да покаже да је посвећена заштити права свих својих грађана и поштовању владавине закона.

Дакле, шта је алтернатива?

Постоје аспекти иницијативе за ново законодавство које може имати конструктивну улогу и у исказивању поштовања према ОВК и у зацељивању још увек отворених рана земље. С друге стране, разматрање заслужује законодавство којим се пружају усмерене могућности образовања, запошљавање и здравствена заштите онима који су се борили и пропатили током рата – укључујући, али не ограничавајући се на ветеране ОВК.

Разговарао сам са политичким лидерима и лидерима ветерана о вредности косовског улагања у музеј о косовској борби за независност. У мојој и у другим земљама, модерни ратни музеји одају почаст борцима прошлости, али такође служе и као база за истраживање, интроспекцију и испитивање. Такав музеј на Косову могао би да допринесе не само стипендирању, већ би могао и да помогне грађанима да савладају и боље разумеју оно што је, без сумње, тешка и болна историја. Ако се уради како треба, могао би да буде инструмент за окупљање грађана и изградњу будућности са искреним суочавањем са прошлошћу.

Борци ОВК дали су своје животе како би повећали слободе грађана Косова, а не да би их ограничили. Скупштина Косова у настојању да покаже поштовање према ОВК не би требало ненамерно да поткопа своје наслеђе.


Оп-ед је изворно преузет са веб странице Амбасаде САД у Приштини.

Извор: Амбасада САД у Приштини/КоССев