КФОР о Карачеву: Заједничка патрола српске војске и КФОР-а

ФОТО: КФОР

„Припадници КФОР-а из Регионалне команде Исток спровели су синхронизовану патролу са колегама из Војске Србије на административној линији у близини села Ходоновце, у општини Каменица“, саопштио је управо КФОР. Овиме је решена бура која од синоћ траје у косовским медијима о „упаду 11 припадника српске жандармерије“ у село Карачево.

Након што је посланик Самоопредељења Мефаиљ Бајћиновци (Mefail Bajqinovci) објавио синоћ видео запис из Карачева код Каменице са тврдњом да је српска жандармерија наводно ушла у ово место, позивајући косовске безбедносне институције да „хитно реагују у циљу заштите грађана, суверенитета и територијалног интегритета Косова“, косовски медији су ажурирано извештавали о тој ситуацији.

Данас се у тему укључио и косовски премијер Авдулах Хоти, обећавши ускоро детаљан извештај и наглашавајући да грађани у Карачеву неће бити без заштите институција. Потом ПДК, са оптужбама и осудама, док је бивши косовски премијер Рамуш Харадинај чак отишао у Карачево поделивши сет фотографија одатле уз поруку да косовске безбедносне институције „не смеју више да дозволе овакву провокацију српске жандармерије“.

 

Sot rreth orës 17:00, xhandarmëria serbe është futur rreth 1 km në brendësi të territorit të Kosovës, konkretisht në fshatin Karaçevë,Komuna e Kamenicës.
Kamerat e sigurisë kanë kapur 11 pjesëtarë të uniformuar dhe të armatosur që kanë kaluar nëpër parkingun e Restaurant “Oxygen” që është pronë e Adhurim Krasniqit.
Institucionet e sigurisë së Kosovës, duhet të veprojnē urgjentisht për të mbrojtur qytetarët, sovranitetin dhe integritetin territorial të Kosovës.
Për herë të parë xhandarmëria serbe patrullon lirshêm në lagje të Karaçevës.
Pamjet janë marrë nga restorani “Oxygen” në Karaçevê.

Posted by Mefail Bajqinovci on Friday, August 7, 2020

У Карачево је отишао данас и Бајћиновци, који је посетио и власника локала у Карачеву за којег медији наводе да му је жандармерија „прошла кроз двориште“

Поједини медији објавили су и обавештење са Фејсбук странице под називом „Ослободилачка војска Косова“, која је позвала на сутрашњи одлазак и протест у Карачеву уз упозорење да уколико „држава Косово не предузме мере за оно што се дешава у Карачеву, онда могу добити одговоре као 1998-1999″.

Село Карачево се налази у пограничној зони између Косова и централне Србије, у општини Косовска Каменица, у гњиланском крају, а пограничне линије у овом делу раније су регулисане између Републике Србије и БЈР Македоније.
Део пута ка овом селу налази се на територији централни Србије. Према Кумановском споразуму, не надзире га Косовска полиција, већ КФОР.

Међутим, ни синоћ, ни данас, косовске институције, пре свега полиција, нису потврдиле догађај, наводећи за медије у Приштини да провером терена нису затекли српску жандармерију.

КФОР у писаном саопштењу наглашава да од од 2008. године, синхронизоване патроле КФОР-а и Војске Србије се рутински спроводе и то дуж административне линије, како би се обезбедила безбедност и осигурало да нема незгода. Истовремено су из КФОР-а поручили да спроводе и заједничке патроле са косовским безбедносним организацијама у близини административне линије.

„КФОР сарађује са косовским безбедносним организацијама на целом Косову и са Војском Србије на административној линији између Косова и Србије. Административна линија се протеже на око 350 километара и није јасно означена на терену, нити је дефинисана природним и препознатљивим елементима терена, као што су реке или планински ланци, већ је само истакнута на картама“, навео је КФОР.

Током обављања својих активности, синхронизоване патроле морају прилагодити своје руте теренским ограничењима, објаснили су даље.

„То подразумева да се синхронизоване патроле КФОР-ВС крећу дуж АЛ са одређеним степеном прилагођавања коју намеће терен. Међутим, ни у једном тренутку елементи синхронизоване патроле ВС нису одвојени од припадника КФОР-а, и то је био случај и овог пута“.

У саопштењу су поручили да ће КФОР наставити да сарађује са свим странама на јачању сарадње – и са Косовским безбедносним организацијама и Војском Србије, а у складу са својим манда сходно резолуцији 1244 Савета Безбедности Уједињених нација из 1999 и војнотехничког споразума из исте године.

Хоти: Нема потребе за помпезним изјавама и посетама без да знате шта се догодило

Након КФОР-а огласио се и косовски премијер Авдулах Хоти. Потврдио је да је и он и косовски министар унутрашњих послова био у контакту са КФОР-ом, као и са градоначелником Каменице, те да су разјаснили ситуацију, обећавши ускоро „конкретне мере безбедносних институција Косова“ у координацији са међународним, а то подразумева и заједничке патроле.

„Безбедност Косова не може нико да угрози. Нема места паници, нити потребе за помпезним изјавама и парадама, а да при том, немате појма како се догађај десио“, поручио је Хоти на Фејсбуку.

Тврди да су „границе Косова, међународно обезбеђене и признате од стране најмоћнијег и најдемократичнијег дела света“.

И он је обећао посету Карачеву.

Извор: КоССев