Nema izveštaja za srpske sredine na Kosovu, u albanskim preminulo još 13 ljudi

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Danas nije bilo izveštaja Kriznog štaba nijedne opštine sa srpskom većinom zbog, kako saznajemo, kašnjenja rezultata testova jer se uzorci

Danas nije bilo izveštaja Kriznog štaba nijedne opštine sa srpskom većinom zbog, kako saznajemo, kašnjenja rezultata testova jer se uzorci više ne šalju u Vetereniraski zavod u Kraljevu, već u nedavno otvorenu laboratoriju u Nišu. Na centralnom Kosovu, kosovskom Pomoravlju, metohiji i u Štrpcu, epidemiloška situacija je pod kontrolom, ima dovoljno lekova, bolničkih kreveta kao i zdravstvenog osoblja, tvrde nadležni, međutim u sredinama većinski naseljenim Albancima, kako objavljuju mediji na albanskom, ali i sami lekari i predstavnici institucija, situacija je prilično alarmantna. Kako je na svom fejsbuk profilu objavio zamenik ministra zdravlja u Vladi Kosova, Faik Hoti, na Kosovu je 184 preminulih na milion stanovnika, što je posle Severne Makedonije najviše u regionu.

Tokom poslednja 24 časa, u Laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju metodom RT-PCR, testirano je ukupno 463 uzorka, od kojih je potvrđen 171 pozitivni rezultat, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje. Takođe, u poslednja 24 sata od posledica korona virusa je preminulo 13 ljudi.

U Srbiji je u poslednja 24 sata testirano 8.086 uzoraka, registrovano je 235 obolelih od korona virusa, a preminulo je šest osoba, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.

A.M.