Драматична ситуација у албанским срединама на Косову; у српским срединама велики редови испред институција

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

У албанским срединама на Косову, званично 184 преминулих на милион становнка, што је после Северне Македоније, највише у региону, објавио је на свом фејсбук профилу заменик министра здравља у Влади Косова, Фаик Хоти. Због тога је апел за помоћ страним амбасадама упутио бивши премијер Аљбин Курти.

Ресурси наших здравствених установа, и технички и људски су исцрпљени, у болницама више нема слободних кревета. Све јединице интензивне неге су заузете док лекари, специјалисти и медицинске сестре раде дан и ноћ под ненормалним притиском и стресом. Више од 1.000 здравствених радника је тренутно инфицирано, па је створена огромна потреба за новим медицинским особљем“, написао је између осталог Курти, тражећи помоћ од међународне заједнице и страних амбасада појединачно.

Куртијево писмо је наишло на осуде појединих политичких партија на Косову, па је тако из Демократске партије Кадрија Весељија поручено да Курти великим делом сноси кривицу за овакво стање у здравственом систему јер је, како је речено, он урушен управо за време док је Курти био премијер. Из косовске владе, не толико драматично, али делимично и потврђују да је ситуација забрињавајућа.

Овај потенцијал смо наследили пре 20 година. Ако говоримо о броју кревета и респиратора, када сам постао министар, знао сам да је то минимално, али ми пружамо много више. Наш највећи проблем су људски ресурси. Ако знамо да је просечна старост медицинског особља, 50 година, онда смо заиста на самој ивици. Међутим, започели смо изградњу нових капацитета и пријем новог особља, како бисмо били спремни за наредне године“, рекао је министар здравља у Влади Косова Арменд Земај за ТВ Канал 10.

Иначе, на Косову се дневно тестира између 400 и 500 узорака, што изазива незадовољство грађана. Због тога су лиценце за тестирање добиле и приватне лабараторије, њих 27, испред којих су већ створени огромни редови. Међутим, и поред недостатка тестова и реагенса, директор Института за јавно здравље у Приштини, Насер Рамадани, јуче је пред парламентарним одбором за здравство изјаво да 1000 тестова, добијених као помоћ од Владе Републике Србије, нису коришћени.

Фото А. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Што се српских средина тиче, информације о епидемиолошкој ситуацији, новинари добијају од Кризних штабова општина Косовска Митровица и Грачаница. Јуче није било информација, па се очекују данас. Иначе, у Грачаници су ретке конференције за медије, углавном се шаљу саопштења, али оно што је приметно јесте скраћено радно време општинске администрације, односно пријем странака од 9 до 12 часова. То ствара огромне гужве, а додатно незадовољство грађана ствара могућност да преко реда улазе адвокати који оверавају „посебна документа“, као и интервенције полиције, које врло често прелазе границу професионалног понашања према људима који чекају у редовима од раног јутра, на великој врућини. Новинар нашег портала је сведок како један од полицајаца уводи преко реда једну особу, као и онесвешћивање једног грађанина док је чекао у реду. На сву срећу, брзо је интервенисала медицинска екипа из оближњег Дома здравља. Очекује се реакција надлежних општинских органа, како би смањили чекање грађана, самим тим гужве и груписање људи на једном месту, што је сигурно један од начина да се смањи евентуална могућност ширења зарауе корона вистусом.

Огромне гужве су и и испред Комерцијалне банке, преко пута манстира, где од раног јутра чека велики број грађана, врло често и без маски, али и не одржавајући физичку дистанцу.


А.Ћ.