Хоће ли дијалог између Београда и Приштине бити настављен?

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

После 20 месеци прекида, 17. јула је поново започет дијалог између Београда и Приштине, уз посредовање Европске уније. Међутим, из Приштине се уназад неколико дана поново чују предлози да дијалог треба прекинути.

Први пут после завршетка оружаног сукоба, делегације Београда и Приштине, заједно су биле 2003. у Бечу. Један од чланова тадашњег приштинског преговарачког тима је био и политиколог Рамуш Тахири.

“Без припадника Ослободилачке војске Косова не може да буде потписан било какав споразум између Србије и Косова. Ми смо 2003. били у Бечу, у нашој делегацији су били тадашњи председник и председник скупштине, Ибрахим Ругова и Неџад Даци, међутим тадашњи премијер из Демократске партије Косова Бајрам Реџепи није дошао на састанак. У Приштини смо тада имали хиљаде људи на улицама. Дијалог је морао да буде прекинут и настављен је тек када је у делегацију ушао припадник Ослободилачке војске Косова, односно Хашим Тачи”, каже Тахири.

А тек осам година после, одржан је први састанак после једнострано проглашене независности Косова. Косовска делегација, коју је предводила Едита Тахири, тада је тражила искључиво технички дијалог, који сада неће, а Срби на северу Косова су протестом показали да не прихватају договорено. Ипак, добар део потписаног је спроведен, а до наставка дијалога је дошло 2013. године, опет у Бриселу, и после шест месеци преговарања, потписан је “чувени” Бриселски споразум од 15 тачака.

аналитичар Рамуш Тахири, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Повремени сусрети на међународним конференцијама представника Београда и Приштине, као и међусобне оптужбе за неиспуњавање договореног, трају до новембра 2018., када Београд одбија да седне за сто, због увођења стопостотних такси на српску робу. Када је јуна 2020., Влада Авдулаха Хотија укинула таксе, заказан је нови састанак у Вашингтону, али и одложен због оптужнице за ратне злочине пртоив косовског председника Хашима Тачија. Међутим, убрзо је настављен, опет у Бриселу. И таман када је изгледало да се дијалог наставља без условљавања, из Приштине се чују поруке да дијалог мора да буде искључиво политички и да без, како кажу, међусобног признања нема никаквог договора. Из Београда поручују да од признања нема ништа.

После хапшења два припадника такозване ОВК на основу потернице расписане од стране српских власти, долази један од захтева за прекид дијалога.

 “Србија не може да седи за столом у дијалогу са Косовом, све док не повуче налоге за хапшење против ослободилаца Косова, који су бранили свој праг“, изјавила је министарка спољних послова Владе Косова, Мељиза Харадинај Стубла.

И док је Покрет Самоопредељење одувек био против дијалога без принципа реципроцитета и док Србија не призна Косово, из Удружења ветерана такозване ОВК стиже и нека врста претње. „Апелујем на премијера Хотија да прекине разговоре са Србијом или ц́е се свакодневно суочавати са протестима”, написао је на свом фејсбук профилу председник Удружења ветерана такозване ОВК, Хисни Гуцати.

Заједничке патроле Војске Србије и КФОР-а у Копненој зони безбедности, као и тешка епидемиолошка и економска ситуација, додатно угрожавају дијалог, као и предлог Закона о заштити борбе такозване ОВК, за који би требало сутра да гласају посланици косовског парламента.

И у садашњој приштинској делегацији нема никога од ветерана такозване ОВК, па је питање да ли би дијалог поново могао да буде у застоју, посебно уколико ускоро буде потврђена нека од оптужница Специјалног тужилаштва за ратне злочине њених бивших припадника.

А.Ћ.