Млади у Грачаници обележили свој дан скретањем пажње на проблеме

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Међународни дан младих је обележен и у Општини Грачаница, мирном шетњом и паролама, са циљем скретања пажње на проблеме младих. Јелена Булатовић из невладине организације „Центар мањинске заједнице“, најавила је и да ће та организација од Општине Грачаница данас добити захвалницу за свој рад, како је рекла од 2016. године.

„Данас смо се окупили на тргу у Грачаници како бисмо симболично обележили међународни дан младих, паролама и мирном шетњом од трга до манастира. Наша организација, Центар мањинске заједнице жели овом акцијом да укаже на проблеме културних и правних питања младих. Желимо да укажемо на тежак положај младих, нарочито на територији општине Грачаница где имамо преко 2.000 незапослених лица и због тога Министарство за културу, омладину и спорт, као и општина Грачаница, раде на томе да млади буду приоритет, приоритет и фокус група, како би поспешили њихову сарадњу. Такође, издвајају се посебна средства како би се финснсирали њихови пројекти. Због пандемије COVID-19, погоршао се положај младих због тога што су многи послодавци били принуђени да отпусте велики број младих“, рекла је између осталог Булатовићева, не наводећи конкретне акције локалне самоуправе и надлежног министарства. Она је додала да су млади заинтересовани за волонтирање, само је недовољан број пројеката којима се они могу прикључити.

Стефан Максимовић из Партеша је на данашње обележавању Дана младих, промовисао пројекат „акција против дигиталног насиља“, који финансирају НВО „ПЕН“ и УНИЦЕФ лабораторија за иновације.

„Наш циљ је да до краја 2020., упознамо 2.000 младих људи са ширењем дигиталног насиља, да им пружимо основне информације о томе, како оно настаје, како се шири и како се може спречити“, рекао је Максимовић, додајући да са овим проблемом, осим младих, чланови организација из општина Гњилане и Грачаница, желе да упознају и њихове родитеље.

Међународни дан младих је установљен је 2000. године.

А.М.