Mladi u Gračanici obeležili svoj dan skretanjem pažnje na probleme

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн


Međunarodni dan mladih je obeležen i u Opštini Gračanica, mirnom šetnjom i parolama, sa ciljem skretanja pažnje na probleme mladih.

Međunarodni dan mladih je obeležen i u Opštini Gračanica, mirnom šetnjom i parolama, sa ciljem skretanja pažnje na probleme mladih. Jelena Bulatović iz nevladine organizacije „Centar manjinske zajednice“, najavila je i da će ta organizacija od Opštine Gračanica danas dobiti zahvalnicu za svoj rad, kako je rekla od 2016. godine.

„Danas smo se okupili na trgu u Gračanici kako bismo simbolično obeležili međunarodni dan mladih, parolama i mirnom šetnjom od trga do manastira. Naša organizacija, Centar manjinske zajednice želi ovom akcijom da ukaže na probleme kulturnih i pravnih pitanja mladih. Želimo da ukažemo na težak položaj mladih, naročito na teritoriji opštine Gračanica gde imamo preko 2.000 nezaposlenih lica i zbog toga Ministarstvo za kulturu, omladinu i sport, kao i opština Gračanica, rade na tome da mladi budu prioritet, prioritet i fokus grupa, kako bi pospešili njihovu saradnju. Takođe, izdvajaju se posebna sredstva kako bi se finsnsirali njihovi projekti. Zbog pandemije COVID-19, pogoršao se položaj mladih zbog toga što su mnogi poslodavci bili prinuđeni da otpuste veliki broj mladih“, rekla je između ostalog Bulatovićeva, ne navodeći konkretne akcije lokalne samouprave i nadležnog ministarstva. Ona je dodala da su mladi zainteresovani za volontiranje, samo je nedovoljan broj projekata kojima se oni mogu priključiti.

Stefan Maksimović iz Parteša je na današnje obeležavanju Dana mladih, promovisao projekat „akcija protiv digitalnog nasilja“, koji finansiraju NVO „PEN“ i UNICEF laboratorija za inovacije.

„Naš cilj je da do kraja 2020., upoznamo 2.000 mladih ljudi sa širenjem digitalnog nasilja, da im pružimo osnovne informacije o tome, kako ono nastaje, kako se širi i kako se može sprečiti“, rekao je Maksimović, dodajući da sa ovim problemom, osim mladih, članovi organizacija iz opština Gnjilane i Gračanica, žele da upoznaju i njihove roditelje.

Međunarodni dan mladih je ustanovljen je 2000. godine.

A.M.