Владика Теодосије враћен са Јариња: Непријатно понашање шефа царине и без заштитних мера

епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Владика рашко призренски Теодосије враћен је вечерас са косовске стране прелаза Јариње док је путовао из правца Рашке ка Грачаници. Владика је био сам у ауту, а прелазак му није дозвољен због тога што је превозио две канте меда као поклон за манастир Грачаница. Посведочио је да је први пут у 20 година враћен са прелаза, укључујући и то да је искусио непријатно опхођење припадника царине, али и да је, надређени у царинској смени вечерас са њим комуницирао без заштитне маске и на непрописној физичкој дистанци.

Информацију је за КоССев потврдио сам Владика који се тренутно налази у Косовској Митровици, а након што се вратио за Рашку где је оставио поклон, и поново прешао преко прелаза.

Оба пута је претресан и према његовим речима, искусио је непријатно понашање припадника, како му је објашњено, шефа царине, у вечерашњој смени на Јарињу.

„Ово је први пут за 20 година да ме неко врати са прелаза. Нисам то очекивао, у ауту сам био сам, долазио сам из централне Србије, путовао за манастир Грачаница. У гепеку аута сам носио ове две кантице као поклон за сестринство“, казао је у изјави за КоССев вечерас владика Теодосије.

Додаје да је ситуација била врло непријатна у тренутку када су га зауставили и почели да претресају ауто, док су са стране негодовали путници који су се задесили у том тренутку, због оваквог опхођења према Владики.

Према владикиним речима, посебно је била непријатна ситуација када су му казали да паркира ауто са стране и да сачека да дође, како су му казали, шеф смене.

„Како сам разумео, шеф смене ми је казао да морам да се вратим иако сам навео да вредност оног што имам у ауту не прелази 150 евра, чак и без могућности да платим царину. Одговорио сам му ‘господине, Ви мене враћате, а зашто Ви на дистанци од пола метра са мном разговарате без маске и угрожавате моје здравље“, сведочи Владика.

По речима Владике, на његово упозорење, како сведочи за КоССев, овај је царински службеник, за којег му је речено да је шеф смене, само одмахнуо руком.

„Осим што се нису придржавали превентивних мера, посебно непријатно и разочаравајуће је било то што сам осетио у њиховом понашању вечерас одређена доза анимозитета према мени“.

Са друге стране, владика је истакао да се Косовска полиција понашала веома коректно, и да су само „слегали раменима“.

Наводи и да се пре 20 дана слична ситуација догодила и још једном свештенику рашко-призренске епархије, којем такође нису дозволили да из централне Србије на Косово превезе мању пошиљку за цркву.

Како је владика Теодосије нагласио, он ће се у току сутрашњег дана обратити амбасадору ОЕБС-а, Јану Братуу, као и потпредседнику косовске владе, Горану Ракићу.

КоССев се у међувремну обратио Косовској полицији, као и царини, поводом навода Владике Теодосија, затраживши коменатар на овај и одговоре у вези са овим догађајем.

Извор: КоССев