Marko Đurić: Hoti i priština ne žele dogovorna rešenja

Марко Ђурић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Марко Ђурић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн


„Hoti i Priština ne žele dogovorna rešenja, jer žive u jalovoj nadi da će, ako uspeju da kupe dovoljno vremena,

„Hoti i Priština ne žele dogovorna rešenja, jer žive u jalovoj nadi da će, ako uspeju da kupe dovoljno vremena, nastupiti trenutak kada će neko Srbiju primorati da se odrekne dela svoje teritorije – a to se neće dogoditi“, kaže se između ostalog u saopštenju direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, a povodom reakcije kosovskog premijera da će na sastanku u Vašingtonu, koji je zakazan za 2. septembar, Kosovo i Srbija razgovarati kao dve nezavisne države.

„Provokativne poruke predsednika vlade privremenih institucija samouprave u Prištini Avdulaha Hotija o dijalogu Beograda i Prištine, kao dijalogu dve nezavisne države jesu još jedan jeftin pokušaj stvaranja loše političke klime za razgovore, kako bi se onemogućilo postizanje bilo kakvog dogovora. Na ovaj način Hoti omalovažava domaćine sastanka u Vašingtonu, koji su, i pored oficijalnog stava SAD po pitanju samoproglašene nezavisnosti Kosova, svakako svesni da je ta teritorija i de fakto i de jure svetlosnu godinu daleko od istinske nezavisnosti“, poručuje Đurić i zaključuje:

„Apelujem još jednom na predstavnike Prištine da se urazume i da u interesu žitelja Kosova i Metohije počnu da se ponašaju kao kredibilan i konstruktivan učesnik u jednom važnom dijalogu, iako on neće samoproglašeno Kosovo učiniti državom, a još manje dovesti do toga da se Srbija odrekne svoje južne pokrajine.“

Prethodno je kosovski premijer Avdulah Hoti potvrdio svoje učešće na sastanku u Vašingtonu, objavom na svom fejsbuk nalogu.

„Sjedinjene Američke Države su uvek bile presudne u procesu izgradnje države na Kosovu. U Beloj kući se sastajemo 2.septembra kako bismo sa srpskom stranom razgovarali kao dve nezavisne države o velikim projektima ekonomske saradnje, koji će promeniti ekonomsku perspektivu Kosova i regiona. Kosovo je blagoslovljeno sa prijateljima koje ima“, napisao je Hoti.