Марко Ђурић: Хоти и приштина не желе договорна решења

Марко Ђурић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Хоти и Приштина не желе договорна решења, јер живе у јаловој нади да ће, ако успеју да купе довољно времена, наступити тренутак када ће неко Србију приморати да се одрекне дела своје територије – а то се неће догодити“, каже се између осталог у саопштењу директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића, а поводом реакције косовског премијера да ће на састанку у Вашингтону, који је заказан за 2. септембар, Косово и Србија разговарати као две независне државе.

„Провокативне поруке председника владе привремених институција самоуправе у Приштини Авдулаха Хотија о дијалогу Београда и Приштине, као дијалогу две независне државе јесу још један јефтин покушај стварања лоше политичке климе за разговоре, како би се онемогућило постизање било каквог договора. На овај начин Хоти омаловажава домаћине састанка у Вашингтону, који су, и поред официјалног става САД по питању самопроглашене независности Косова, свакако свесни да је та територија и де факто и де јуре светлосну годину далеко од истинске независности“, поручује Ђурић и закључује:

„Апелујем још једном на представнике Приштине да се уразуме и да у интересу житеља Косова и Метохије почну да се понашају као кредибилан и конструктиван учесник у једном важном дијалогу, иако он неће самопроглашено Косово учинити државом, а још мање довести до тога да се Србија одрекне своје јужне покрајине.“

Претходно је косовски премијер Авдулах Хоти потврдио своје учешће на састанку у Вашингтону, објавом на свом фејсбук налогу.

„Сједињене Америчке Државе су увек биле пресудне у процесу изградње државе на Косову. У Белој кући се састајемо 2.септембра како бисмо са српском страном разговарали као две независне државе о великим пројектима економске сарадње, који ће променити економску перспективу Косова и региона. Косово је благословљено са пријатељима које има“, написао је Хоти.