Марко Ђурић: Србија ће предузети све кораке у циљу осигурања неповредивости права СПЦ на Косову и Метохији

ФОТО: Епархија Рашко-призренска

После објављивања информације да се настављају радови на изградњи магистралног пута Дечани-Плав, у заштићеној зони око манастира Високи Дечани, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић је поручио да ће, како је рекао, „Србија предузете све кораке и мере пред надлежним међународним институцијама и организацијама како би осигурала неповредивост права наше цркве на Косову и Метохији и заштиту српске и светске културне баштине од оних који у свом екстремистичком слепилу не маре ни за културу ни за баштину“.

Ђурић указује на нарушавање мира дечанских монаха, као и на физичку угроженост, како је написао у саопштењу, бисера српске и светске културне баштине.

„Такво поступање, не само да је противзаконито и по приштинским прописима, већ је део континуиране антихришћанске кампање на Косову и Метохији, која за циљ има брисање и поништавање српског присуства на тим просторима. Извођење багера и ровокопача у заштићену манастирску зону је плод истог оног менталитета који је навео албанске екстремисте да спале и униште десетине српских цркава у протекле две деценије. Нака се не чуде у Приштини што никада неће бити примљени у Унеско, јер културна искључивост и немар према непроцењивим споменицима православне вере и хришћанске културе јесте управо оно против чега се Унеско бори“, закључује директор Канцеларије за КиМ.

Ђурић је такође осудио и јучерашње заустављање владике рашко-призренског Теодосија на административном прелазу Јариње, назвавши то бахатим чином самовоље, којим се, како је рекао, вређа читав српски народ и Српска православна црква, којој је на овај начин поручено да њена неприкосновена права може да погази било који административни радник Приштине.

„Онемогућавање нашег црквеног великодостојника да се слободно креће по својој епархији јесте најфлагрантније кршење верских слобода и шамар свим православним верницима на Косову и Метохији. То што је владики Теодосију, после удаљавања са административног прелаза и вербалног малтретирања, наводно због две канте меда, на крају ипак омогућено да ступи на Косово и Метохију, овај инцидент не чини мање страшним“, закључује Марко Ђурић, назвавши овакав чин бруталном увредом на рачун Српске православне цркве и одразом некултуре и политичког екстремизма, „који на сваком кораку има потребу да искаже свој презир према српској култури, вери и традицији“, закључио је он, захтевајући од „представника међународне заједнице на Косову и Метохији да упозоре Приштину да је такво понашање недопустиво и да коначно схвате да је сваки напад на СПЦ заправо напад на хришћански карактер наше јужне покрајине и на европску културу у целини, те да у складу са тим и поступају“.

Српска листа осуђује наставак радова у заштићеној зони и заустављање епископа Теодосија

Српска листа најоштрије осуђује илегалну градњу у специјалној заштићеној зони манастира Високи Дечани и захтева моментално обустављање свих радова, наводи се у саопштењу достављеном медијима.

„Ове активности су противзаконите, у директној супротности са законом о специјалним заштићеним зонама. Њима се најдиректније угрожава манастир који је на листи светске културне баштине под заштитом УНЕСКО-а и представља културно благо свих грађана“, каже се имеђу осталог у саопштењу и позива међународна заједница да реагује.

„Подсећамо јавност да је манастир Високи Дечани био више пута на мети напада чак к оружаних, да му се отима имовина и не спроводи одлука Уставног суда којом је потврђено власништво над имањем у непосредној близини манастира, а братство често суочава са разним провокацијама“, додаје се у саопштењу, у коме се осуђује и јучерашње заустављање владике Теодосија на прелазу Јариње.