fbpx

Marko Đurić: Srbija će preduzeti sve korake u cilju osiguranja nepovredivosti prava SPC na Kosovu i Metohiji

ФОТО: Епархија Рашко-призренска

ФОТО: Епархија Рашко-призренска


Posle objavljivanja informacije da se nastavljaju radovi na izgradnji magistralnog puta Dečani-Plav,

Posle objavljivanja informacije da se nastavljaju radovi na izgradnji magistralnog puta Dečani-Plav, u zaštićenoj zoni oko manastira Visoki Dečani, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je poručio da će, kako je rekao, „Srbija preduzete sve korake i mere pred nadležnim međunarodnim institucijama i organizacijama kako bi osigurala nepovredivost prava naše crkve na Kosovu i Metohiji i zaštitu srpske i svetske kulturne baštine od onih koji u svom ekstremističkom slepilu ne mare ni za kulturu ni za baštinu“.

Đurić ukazuje na narušavanje mira dečanskih monaha, kao i na fizičku ugroženost, kako je napisao u saopštenju, bisera srpske i svetske kulturne baštine.

„Takvo postupanje, ne samo da je protivzakonito i po prištinskim propisima, već je deo kontinuirane antihrišćanske kampanje na Kosovu i Metohiji, koja za cilj ima brisanje i poništavanje srpskog prisustva na tim prostorima. Izvođenje bagera i rovokopača u zaštićenu manastirsku zonu je plod istog onog mentaliteta koji je naveo albanske ekstremiste da spale i unište desetine srpskih crkava u protekle dve decenije. Naka se ne čude u Prištini što nikada neće biti primljeni u Unesko, jer kulturna isključivost i nemar prema neprocenjivim spomenicima pravoslavne vere i hrišćanske kulture jeste upravo ono protiv čega se Unesko bori“, zaključuje direktor Kancelarije za KiM.

Đurić je takođe osudio i jučerašnje zaustavljanje vladike raško-prizrenskog Teodosija na administrativnom prelazu Jarinje, nazvavši to bahatim činom samovolje, kojim se, kako je rekao, vređa čitav srpski narod i Srpska pravoslavna crkva, kojoj je na ovaj način poručeno da njena neprikosnovena prava može da pogazi bilo koji administrativni radnik Prištine.

„Onemogućavanje našeg crkvenog velikodostojnika da se slobodno kreće po svojoj eparhiji jeste najflagrantnije kršenje verskih sloboda i šamar svim pravoslavnim vernicima na Kosovu i Metohiji. To što je vladiki Teodosiju, posle udaljavanja sa administrativnog prelaza i verbalnog maltretiranja, navodno zbog dve kante meda, na kraju ipak omogućeno da stupi na Kosovo i Metohiju, ovaj incident ne čini manje strašnim“, zaključuje Marko Đurić, nazvavši ovakav čin brutalnom uvredom na račun Srpske pravoslavne crkve i odrazom nekulture i političkog ekstremizma, „koji na svakom koraku ima potrebu da iskaže svoj prezir prema srpskoj kulturi, veri i tradiciji“, zaključio je on, zahtevajući od „predstavnika međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji da upozore Prištinu da je takvo ponašanje nedopustivo i da konačno shvate da je svaki napad na SPC zapravo napad na hrišćanski karakter naše južne pokrajine i na evropsku kulturu u celini, te da u skladu sa tim i postupaju“.

Srpska lista osuđuje nastavak radova u zaštićenoj zoni i zaustavljanje episkopa Teodosija

Srpska lista najoštrije osuđuje ilegalnu gradnju u specijalnoj zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani i zahteva momentalno obustavljanje svih radova, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

„Ove aktivnosti su protivzakonite, u direktnoj suprotnosti sa zakonom o specijalnim zaštićenim zonama. Njima se najdirektnije ugrožava manastir koji je na listi svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESKO-a i predstavlja kulturno blago svih građana“, kaže se imeđu ostalog u saopštenju i poziva međunarodna zajednica da reaguje.

„Podsećamo javnost da je manastir Visoki Dečani bio više puta na meti napada čak k oružanih, da mu se otima imovina i ne sprovodi odluka Ustavnog suda kojom je potvrđeno vlasništvo nad imanjem u neposrednoj blizini manastira, a bratstvo često suočava sa raznim provokacijama“, dodaje se u saopštenju, u kome se osuđuje i jučerašnje zaustavljanje vladike Teodosija na prelazu Jarinje.

%d bloggers like this: