Počeo dvonedeljni Gospojinski post

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Катедрална црква Богородица Љевишка, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Najkraći, ali strog, poput Vaskršnjeg, Gospojinski post je počeo danas i trajaće do 28. avgusta, praznika Uspenja Presvete Bogorodice,

Najkraći, ali strog, poput Vaskršnjeg, Gospojinski post je počeo danas i trajaće do 28. avgusta, praznika Uspenja Presvete Bogorodice, u narodu poznate kao Velika Gospojina.

Ovaj post za sve pravoslavne vernike uvek počinje na Dan sedmorice mučenika, braće Makaveja i njihove majke Solomone, koji su stradali braneći hrišćanstvo od uvođenja paganstva. Prvi put se post pominje u 9. veku, a konačno je ustanovljen na carigradskom saboru 1.166. godine.

Tokom posta se jede hrana pripremljena na vodi, a vikendom su dozvoljeni ulje i vino. Na Preobraženje, 19. avgusta, može se jesti i riba.

Međutim, osnovni cilj posta jeste očišćenje duše i tela od telesnih i duševnih strasti, kao i proslavljenje Boga i njegovih svetih. Pravi post, dakle, ima dve strane, telesnu i duhovnu i sastoji se kako u uzdržanju od mrsne hrane tako i u uzdržavanju od rđavih misli, želja i dela, umnožavanju molitava, dobročinstava i vršenju svih evanđelskih vrlina.

Stoga Sveti Vasilije opominje: „Korist od posta ne ograničavaj samo na uzdržavanje od jela, zato što je istinski post udaljavanje od zlih dela”.