Почео двонедељни Госпојински пост

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Најкраћи, али строг, попут Васкршњег, Госпојински пост је почео данас и трајаће до 28. августа, празника Успења Пресвете Богородице, у народу познате као Велика Госпојина.

Овај пост за све православне вернике увек почиње на Дан седморице мученика, браће Макавеја и њихове мајке Соломоне, који су страдали бранећи хришћанство од увођења паганства. Први пут се пост помиње у 9. веку, а коначно је установљен на цариградском сабору 1.166. године.

Током поста се једе храна припремљена на води, а викендом су дозвољени уље и вино. На Преображење, 19. августа, може се јести и риба.

Међутим, основни циљ поста јесте очишћење душе и тела од телесних и душевних страсти, као и прослављење Бога и његових светих. Прави пост, дакле, има две стране, телесну и духовну и састоји се како у уздржању од мрсне хране тако и у уздржавању од рђавих мисли, жеља и дела, умножавању молитава, доброчинстава и вршењу свих еванђелских врлина.

Стога Свети Василије опомиње: „Корист од поста не ограничавај само на уздржавање од јела, зато што је истински пост удаљавање од злих дела”.