Veterani OVK predali zahtev za izmenu Zakona o specijalnom sudu

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Ne prestaju pokušaji Prištine da spreči suđenja za ratne zločine bivšim pripadnicima takozvane Oslobodilačke vojske Kosova.

Ne prestaju pokušaji Prištine da spreči suđenja za ratne zločine bivšim pripadnicima takozvane Oslobodilačke vojske Kosova. Posle jučerašnjeg neuspelog pokušaja da se u Skupštini Kosova usvoji Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe takozvane OVK, danas je Udruženje vetarana podnelo zahtev Skupštini za izmenu Zakona o Specijalnom sudu za ratne zločine bivših pripadnika takozvane OVK, koji je u prištinskom parlamentu usvojen 2015. Veterani takozvane OVK su bili od početka protiv formiranja ovog suda, ali su svoje akcije za njegovo ukidanje intenzivirali posle obelodanjivanja optužnica protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija.

Zahtevali smo potpunu promenu ovog zakona. Mi ćemo se uvek savetovati sa međunarodnim prijateljima, ali ne verujem da će ambasade reagovati na ovaj zahtev. Ako reaguju, mislim da ne moramo uvek da radimo ono što strane ambasade kažu. Ukoliko ovaj zahtev Skupština ne uzme u obzir, neka narod glasanjem odluči da li je za jednonacionalni sud i da li će ponovo glasati za poslanike koji su za jednostrano suđenje. Verujem i da Srpska lista mora da dokaže da li želi otkrivanje svih zločina na Kosovu”, rekao je između ostalog potpredsednik Udruženja veterana OVK, Nasim Haradinaj.