Avdulah Hoti zatražio obustavu izgradnje puta Plav – Dečani kroz zaštićenu zonu

ФОТО: Епархија Рашко-призренска

ФОТО: Епархија Рашко-призренска


Posle niza zahteva da se prekine izgradnja puta kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani, saopštenjem se oglasio kosovki premijer Avdulah Hoti,

Posle niza zahteva da se prekine izgradnja puta kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani, saopštenjem se oglasio kosovki premijer Avdulah Hoti, potvrdivši da je on zatražio obustavu svih radova, uz obrazloženje da se Ustav i zakoni Kosova moraju poštovati, odnosno da se verski objekti moraju poštovati i štititi jer je to, kako je rekao, zajedničko bogatstvo. Hoti je dodao da se zalaže za olakšavanje života građanima i povezivanje Kosova i Crne Gore, ali da se mora pronaći adekvatno rešenje za izgradnju pomenutog puta.

Podsećamo, posle apela Eparhije raško-prizrenske i igumana Visokih Dečana Save Janjića, izmeštanje trase puta Dečani – Plav, zatražili su srpski predsednik Aleksandar Vučić, Ministartsvo kulture Republike Srbije, Kancelarija za KiM, Srpska lista, ali i brojne međunarodne organizacije i ambasade u Prištini. Ipak, gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj najavljuje nastavak radova u ponedeljak.

A.Ć.