fbpx

Antonijević: 4 novoinficiranih, jedna osoba preminula, dolazi delegacija iz Batajnice u vezi sa PCR laboratorijom

Епидемиолог Александар Антонијевић, ФОТО: Радио Митровица Север

Епидемиолог Александар Антонијевић, ФОТО: Радио Митровица Север

U srpskim sredinama na KiM registrovano je 4 novih slučajeva virusa korona od 62 testiranih čiji su rezultati pristigli juče.

U srpskim sredinama na KiM registrovano je 4 novih slučajeva virusa korona od 62 testiranih čiji su rezultati pristigli juče. U poslednja 24 sata 4 osobe su izlečene, saopštio je epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici na današnjoj konferenciji za štampu.

Novooboleli su iz Kosovske Mitrovice – 1, dok su 2 pacijenta izlečena od ukupno 283 koliko je do sada u ovoj opštini obolelo. U Leposaviću je takođe jedna osoba obolela, nema izlečenih, te je ukupan broj onih koji su u ovoj opštini oboleli od COVID-19 do sada 174. U Zubinom Potoku takođe je jedan novooboleli, te je sada ukupan broj slučajeva u ovoj opštini 103. U Zvečanu je registrovan 1 slučaj i jedna osoba je izlečena – ukupno je registrovano 150 slučajeva.

Kada je reč o većinski srpskim sredinama južno od Ibra, broj slučajeva je 234 – nema novoobolelih i izlečenih pacijenata.

U poslednja 24 sata preminula je jedna osoba iz Kosovske Mitrovice.

Hospitalizovano je 54 osoba sa potvrđenim PCR testom, a 329 pacijenata je u samoizolaciji.

U Kliničko bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici hospitalizovano je 49 lica, u KBC Dragiša Mišović 1, u KBC u Kragujevcu 1 i u KC u Nišu još 3 pacijenta.

Od početka pandemije testirano je ukupno 4335 osoba i registrovano je 944 slučajeva koronavirusa.

I danas su u Kriznom štabu podsetili na to da se od 18. juna beleži ponovni porast inficiranih, te da je ukupno 383 aktivnih slučaja i 524 izlečenih.

PCR laboratorija u Mitrovici uskoro

Nakon najave vlade Srbije da će se u Kosovskoj Mitrovici otvoriti laboratorija za PCR testiranje, Antonijević je na konferenciji za štampu potvrdio da se danas očekuje dolazak delegacije iz Batajnice.

Delegacija će posetiti prostorije koje su predviđene za laboratoriju, a ukoliko postojeće prostorije ne ispunjavaju standarde, izgradiće se montažni objekat u okviru mitrovičkog KBC-a, objasnio je Antonijević.

Istakao je i da je otvaranje laboratorije u Mitrovici sjajna vest – ne samo za aktuelnu situaciju u vezi sa pandemijom virusa korona, već i za ubuduće.

Antonijević navodi da će laboratorija dobiti najsavremenije aparate za PCR testiranja čiji je kapacitet obrade oko 1000 uzoraka na dnevnom nivou.

Takođe je podsetio da su mikrobiolozi iz Kosovske Mitrovice, koji su prethodno otišli u Batajnicu, prošli obuku za PCR testiranje.

Na pitanje kada će laboratorija početi sa radom, Antonijević odgovara da to zavisi od današnjeg sastanka sa delegacijom iz Batajnice, i izrazio je nadu da će to biti vrlo brzo ako prostorije ispunjavaju sve uslove.

Smatra da i ukoliko treba izgraditi novi objekat, taj proces neće dugo trajati, a obzirom na to da je reč o montažnom objektu.

U tom slučaju, Antonijević očekuje da će za najviše 3 do 4 nedelje laboratorija početi sa radom.

Ocenio je da se epidemiološka situacija znatno poboljšala, da se kreće u „odličnom pravcu”, i nada se da „ćemo kroz nedelju, dve već, ponovo imati situaciju bez novoobolelih”.

Izvesnu brigu izrazio je u pogledu jesenjeg perioda, kada će nastupiti sezona gripa.

Izvor: KoSSev
%d bloggers like this: