Царина Косова: Теодосије враћен јер није имао фитосанитарни сертификат за мед; Владика : Ништа ми нису тражили

Епископ рашко-призренски, владика Теодосије враћен је прошле недеље са косовске стране прелаза Јариње док је путовао из правца Рашке ка Грачаници аутомобилом у којем је превозио две канте меда. Како је потврђено за КоССев из косовске царине, Теодосију није био дозвољено да унесе мед због недостатка фитосанитарног сертификата.

„Царина Косова је размотрила случај и дошли смо до закључка да су царински службеници вратили особу због недостатка фитосанитарног сертификата“, наводи се у кратком одговору Царине Косова за КоССев, пет дана након што смо затражили информације о овом догађају.

У изјави за КоССев владика Теодосије потврдио је још једном да му цариници ништа нису ни затражили, нити су га питали и да су га без образложења вратили са прелаза.

У накнадном разговору, портпарол косовске царине, Адриатик Ставиљеци (Ставилеци), потврдио је за наш портал да је за прехрамбене производе неопходан фитосанитарни сертификат, те да томе подлежу и верске институције.

Царини Косова поставили смо питање у вези са обавезом ношења заштитне маске, с обзиром на наводе Владике Теодосија да му је надређени у царинској смени пришао без маске на удаљености од пола метра. Међутим, одговор на ово питање нисмо добили.

У накнадном разговору, портпарол косовске царине, Адриатик Ставиљеци (Ставилеци), потврдио је за наш портал да је за прехрамбене производе неопходан фитосанитарни сертификат, те да томе подлежу и верске институције.

Ставиљеци прецизира да ово правило важи независно од вредности производа који се увозе.

Са друге стране, потврдио је да верске институције нису у обавези да плаћају царину приликом увоза робе, али је још једном подрцтао да је обавезан фитосанитарни сертификат.

„Црква може да увезе и донације, не плаћају дажбине, али за прехрамбену индустрију, не само за цркву, за целокупну прехрамбену индустрију која улази, треба фитосанитарни сертификат“, објаснио је Ставиљеци.

Владика Теодосије претходно је рекао за КоССев да му је ово први пут за 20 година да буде враћен са прелаза. Он је исте вечери ушао на Косово тек након што се вратио у Рашку где је оставио мед. Оба пута су му претресали ауто којим је он управљао и како је Владика Теодосије казао, осетио је дозу анимозитета у понашању службеника Царине Косова према њему.

Извор: КоССев