Carina Kosova: Teodosije vraćen jer nije imao fitosanitarni sertifikat za med; Vladika : Ništa mi nisu tražili

Episkop raško-prizrenski, vladika Teodosije vraćen je prošle nedelje sa kosovske strane prelaza Jarinje dok je putovao

Episkop raško-prizrenski, vladika Teodosije vraćen je prošle nedelje sa kosovske strane prelaza Jarinje dok je putovao iz pravca Raške ka Gračanici automobilom u kojem je prevozio dve kante meda. Kako je potvrđeno za KoSSev iz kosovske carine, Teodosiju nije bio dozvoljeno da unese med zbog nedostatka fitosanitarnog sertifikata.

„Carina Kosova je razmotrila slučaj i došli smo do zaključka da su carinski službenici vratili osobu zbog nedostatka fitosanitarnog sertifikata“, navodi se u kratkom odgovoru Carine Kosova za KoSSev, pet dana nakon što smo zatražili informacije o ovom događaju.

U izjavi za KoSSev vladika Teodosije potvrdio je još jednom da mu carinici ništa nisu ni zatražili, niti su ga pitali i da su ga bez obrazloženja vratili sa prelaza.

U naknadnom razgovoru, portparol kosovske carine, Adriatik Staviljeci (Stavileci), potvrdio je za naš portal da je za prehrambene proizvode neophodan fitosanitarni sertifikat, te da tome podležu i verske institucije.

Carini Kosova postavili smo pitanje u vezi sa obavezom nošenja zaštitne maske, s obzirom na navode Vladike Teodosija da mu je nadređeni u carinskoj smeni prišao bez maske na udaljenosti od pola metra. Međutim, odgovor na ovo pitanje nismo dobili.

U naknadnom razgovoru, portparol kosovske carine, Adriatik Staviljeci (Stavileci), potvrdio je za naš portal da je za prehrambene proizvode neophodan fitosanitarni sertifikat, te da tome podležu i verske institucije.

Staviljeci precizira da ovo pravilo važi nezavisno od vrednosti proizvoda koji se uvoze.

Sa druge strane, potvrdio je da verske institucije nisu u obavezi da plaćaju carinu prilikom uvoza robe, ali je još jednom podrctao da je obavezan fitosanitarni sertifikat.

„Crkva može da uveze i donacije, ne plaćaju dažbine, ali za prehrambenu industriju, ne samo za crkvu, za celokupnu prehrambenu industriju koja ulazi, treba fitosanitarni sertifikat“, objasnio je Staviljeci.

Vladika Teodosije prethodno je rekao za KoSSev da mu je ovo prvi put za 20 godina da bude vraćen sa prelaza. On je iste večeri ušao na Kosovo tek nakon što se vratio u Rašku gde je ostavio med. Oba puta su mu pretresali auto kojim je on upravljao i kako je Vladika Teodosije kazao, osetio je dozu animoziteta u ponašanju službenika Carine Kosova prema njemu.

Izvor: KoSSev