Обележена слава храма Светог Преображења у Прилужју

Фото: КоССев

Празник Преображења Господњег прослављен је данас у Прилужју. Слава храма Светог Преображења обележена је литургијом коју је уз присуство више десетина верника служио тамошњи свештеник, Милован Којић.

Након литургије су испред храма пресечени славски колачи и освештано и подељено преображењско грожђе.

Свештеник Милован Којић захвалио се верницима који су присуствовали обележавању храмовне славе.

Истакао је важност вере и присутнима поручио да се „мир и сигурност могу пронаћи у молитви, а да ће Бог подарити здравље и наградити уложени труд“.

Ове године је Славски колач припао Центру за социјални рад – Прилужје.

Сунчица Машић, бивша директорица, а сада правница Центра за социјални рад, у изјави за КоССев је истакла значај овог празника за мештане Прилужја, али и важност настављања традиције.

Машић се уједно осврнула и на, како је саопштила, највеће проблеме мештана овог места.
„Што се тиче проблема, прво бих истакла да је све мање омладине у Прилужју, као и недостатак културних активности, а самим тим и пуко преживљавање. Деца су без могућности да искажу своје афинитете. То су разлози за тихи нестанак ове средине“, рекла је.

Председник привременог органа општине Вучитрн са седиштем у Прилужју, Аца Мишић, честитао је празник свим православним верницима.

У изјави за КоССев наводи да се услед пандемије корона вируса, овогодишња храмовна слава прослављала скромно.

„До ове године овај празник прослављан је уз бројне манифестације, али ове године оне изостају. Упркос томе ми срцем прослављамо овај велики православни празник уз наду да се следеће године прослави као и пре пандемије“, објаснио је.

Претходних година се упоредо са обележавањем храмовне славе одржавала и културна манифестација „Дани преображења у Прилужју“ у оквиру које су мештани могли да уживају у песничким вечерима, концертима и другим културно-уметничким садржајима.

Преображење – један од највећих хришћанских празника чије обележавање у српском народу има и развијену традицију са бројним обичајима посвећен је догађају преображења Исуса Христа на гори Тавор, пред апостолима – Петром, Јаковом и Јованом, када је показао „део своје божанске славе“.

Овај празник увек пада у време Госпојинског поста, због чега је празнична трпеза увек посна, али се данас износи риба, вино и грожђе.

У Високим Дечанима синоћ је одржано бдење чиме је започета прослава овог празника.

Извор: КоССев