Марко Ђурић: Учинићемо све да нестали новинари нађу мир и спокој

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Поводом годишњице нестанка новинара Радио Приштина, Ђура Славуја и ранка Перенића, саопштењем се огласио директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, поручивши да ће власт у Србији учинити све како би „нестали новинари пронашли заслужени мир и спокој“. Саопштење преносимо у целости.

На данашњи дан, пре двадесет две године, на путу Ораховац-Велика Хоча, отети, су новинари Радија Приштина Ђуро Славуј и Ранко Перинић. Њихове породице, колеге и цела јавност, до данас немају никаву информацију шта се са њима десило, што представља још једну мрљу на образу оних који су позвани да се старају о правди и владавини права у покрајини.

Нажалост, и даље смо сведоци радонодушности и незаинтересованости међународне заједнице за решавање судбине несталих Срба на Косову и Метихији, а неразјашњена отмица Ђуре Славуја и Ранка Перинића још један је доказ који потврђује ову тврдњу.

Али, ни ћутање одговорних, ни често вандалско скрнављене спомен плоче, коју су несталим новинарима подигле колеге, неће нас зауставити у тражењу правде и починилаца овог злочина. Учинићемо све да, разоткривањем тих страшних догађаја, нестали новинари пронађу заслужени мир и спокој. Толико дугујемо њиховим породицама, колегама, али и српском народу на Косову и Метохији.

Ово је прилика да подсетимо да нису расветљене ни друге отмице и убиства новинара на Косову и Метохији: Љубомир Кнежевић, новинар приштинског Јединства и дописник Политике, отет је 6. маја 1999. године код Вучитрна, Александар Симовић, новинар и преводилац, нестао је 21. августа 1999. године у Приштини, Марјан Мелонаши, новинар српске редакције Радио Косова, нестао је 9. септембра 2000. године у Приштини, Момир Стокућа, фоторепортер, убијен је 21. септембра 1999. године у породичној кући у центру Приштине, Миле Буљевић, радник обезбеђења у Телевизији Приштина, киднапован је јуна 1999. године испред Избегличког центра у Приштини.

Канцеларија за Косово и Метохију очекује од међународних институција на КиМ да уложе свој ауторитет и пруже заштиту новинарима, а њиховој професији обезбеде цивилизоване услове за несметан рад. Истина и правда за све нестале и убијене жртве организованих злочина над Србима на Косову и Метохији једини су пут ка нормализацији односа и изградњи међусобног поверења у покрајини.