fbpx

Tražimo nestale kolege već 22 godine

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Na današnji dan 1998. godine, na putu između Velike Hoče i Orahovca, poslednji put su viđeni novinari Radio Prištine,

Na današnji dan 1998. godine, na putu između Velike Hoče i Orahovca, poslednji put su viđeni novinari Radio Prištine, Đuro Slavuj i Ranko Perenić. I ove godine su se na mestu nestanka svojih kolega, okupili novinari, članovi Udruženja novinara Srbije.

Ranko Perenić i Đuro Slavuj su krenuli da izveštavaju o otmici monaha manastira Zočište, izveštaj nikada nisu napisali, niti su se vratili svojim kućama.

“Mi 22 godine ne znamo šta se desilo sa našim kolegama. Tek 2017. godine smo saznali da je EULEX otvorio i zatvorio istragu, a da zaparavo prave istrage nije ni bilo”, rekla je članica Uprave UNS-a, Jelena Petković, dok je predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić:

“Došli smo ovde da po ko zna koji put ponovo zatražimo pravdu, ne samo za Slavuja i Perenića, već za sve ostale naše kolege, bez obzira na veru i naciju, koje su ubijene i otete u periodu od 1998. do 2005. godine.”

Od 1998. do 2005. godine, na Kosovu i Metohiji je kidnapovano i ubijeno 17 medijskih radnika, Srba, Albanaca i tročlana ekipa nemačkog Šterna. Nadležnosti za rasvetljavanje zločina su se menjale, od Unmika, preko kosovskih sudova i EULEX-a, pa do specijalnog suda za ratne zločine.

foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

“Rad Specijalističkih veća suda u Hagu je verovatno poslednja prilika da međunarodna zajednica, koja takođe snosi ogromnu odgovornost za situaciju u kojoj smo mi našli na današnji dan u protekle 22 godine, pokaže da joj je stalo da se rasvetli sudbina otetih i nestalih i da se dođe do epiloga tragične sudbine naših kolega. Bojim se da, ako sud u Hagu ne iskoristi ovu priliku, da će međunarodna zajednica jednog dana kada ode sa ovih prostora otići crna obraza”, istakao je član Suda časti UNS-a, Goran Avramović.

Za novinara Živojina rakočevića dileme nema. Za ubistva i otmice novinara, ali i za nepoznata imena njihovih kidnapera i ubica, kriv je sistem.

“Na ovom zločinu počiva sloboda Kosova i Metohije, sloboda profesije i bez obzira da li će Specijalni sud raditi ili neće raditi svoj posao, ovaj glas odavde govori, tražimo svoje nestale kolege, tražimo ljude, tražimo očeve, naše prijatelje i kolege koji su samo profesionalno radili posao i od kojih je većina stradala u miru”, naglasio je Rakočević.

Na mestu nestanka kolega, UNS je postavio spomen ploču, koja je sedam puta rušena i na kojoj piše: „Ovde su 21. avgusta 1998. otete naše kolege novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić. Tražimo ih.”

A.Ć.
%d bloggers like this: