Оштећена црква Успења Пресвете Богородице у Средској код Призрена

У Средској код Призрена, синоћ је оштећена црква Успења Пресвете Богородице, саопштено је из Косовске полиције у двадесетчетворочасовном извештају, у којем се додаје да су полицијске патроле извршиле увиђај и да је истрага у току.

О томе да је црква оштећена призренску парохију обавестили су парохијани који су јуче дошли да очисте и припреме цркву за прослављање предстојећег празника и приметили су да је мали метални крст изнад олтарског дела цркве окренут наопако као и да је оштећен један број камених плоча којима је црква покривена, јавља Коссев.

У оближњем звонику су пронађене чауре од метака ловачке пушке и претпостављају да су одатле пушком гађали црквену куполу, јер су на металу којим је купола обложена видљива мала удубљења од сачме. Из призренске парохије наводе да се у последње време често дешавају скрнављења или пљачке цркава у Средачкој жупи и призренском крају, пише Коссев.

Фото: КоССев

Због скрнављења цркве у Средској, рwаговао је и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, нагласивши да је, како је рекао, малобројан преостали српски народ у Средачкој жупи разумео и ову поруку као притисак који треба да га застраши и онеспокоји и на крају заувек протера.

“Честа оштећења и пљачкања цркава и домаћинстава у овом крају показују да Србима у селима на обронцима Шар планине нису загарантовани ни безбедност, ни живот без страха. С обзиром на то да су надлежни привремени покрајински органи извршили увиђај и евидентирали овај догађај, захтевамо да вандали буду брзо ухваћени и кажњени, у најмању руку, исто онако као што је је брзо и ефикасно ухваћена особа која је исте вечери полупала стакла на џамији у селу Ковачевац, у општини Качаник. Само једнак однос према злочинима, разбојништвима и вандализму, без обзира на нацију и вероисповест оних који су та дела починили, утираће пут изградњи поверења и заједничког живота на Косову и Метохији”, закључује се у саопштењу Марка Ђурића.

Подсећамо да је исте вечери ухваћен починилац који је оскрнавио џамију у селу Ковачевац у општини Качаник.

А.Ћ.