fbpx

Tači video porukom traži od poslanika da produže mandat Specijalnom sudu

Хашим Тачи, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Фото: ГрачаницаОнлајн


Kosovski predsednik Hašim Tači, u vreme kada se očekuje potvrđivanje prvih optužnica, oglasio se večeras video porukom,

Kosovski predsednik Hašim Tači, u vreme kada se očekuje potvrđivanje prvih optužnica, oglasio se večeras video porukom, u kojoj je pozvao poslanike kosovskog parlamenta da produže mandat Specijalnom sudu za ratne zločine bivših pripadnika takozvane Oslobodilačke vojske Kosova.

„Politika se ne sme mešati u pravdu, niti se pravda sme mešati u politiku. To je bilo moje uverenje i uvek dajem podršku uspostavljanju međunarodnih sudova i posebnih komisija u poslednjih dvadeset godina. Ovo je i dalje moje uverenje, čak i sada, i zato od Skupštine Republike Kosovo zahtevam da mandat Specijalizovanih komora i Kancelarija specijalnog tužioca traje do odluke o njihovom prestanku koju će doneti Savet Evropske unije uz konsultacije sa Vladom Republika Kosovo. Potrebno nam je razumevanje u vezi sa zatvaranjem Specijalizovanih komora, tako da verujem da će poslanici podržati ovu moju inicijativu. Kosovo se već 20 godina suočava sa sudovima koji sude ratu oslobodilačke vojske Kosova, a ovaj sud je već peti po redu“, rekao je između ostalog Tači.

Podsećamo, na osnovu Kosovskog ustava i zakona, ovaj sud i ne može ukinuti kosovska skupština, već on prestaje sa radom kada završi sve započete slučajeve i kada sam sud to predloži Savetu Evropske unije.

A.Ć.
%d bloggers like this: