Квинта, ЕУ, КФОР и ОЕБС позвали на поштовање Закона о СЗЗ у Дечанима и повраћај манастирске земље

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Манастир Високи Дечани

Амбасадори и представници Квинте, ЕУ, КФОР-а и ОЕБС-а у Приштини, позвали су данас на стриктно придржавање Закона о специјалним заштићеним зонама, а од косовских власти су посебно затражили да што пре спроведу одлуку Уставног суда Косова из 2016. о упису, односно повраћају скоро 24ха земље манастиру Високи Дечани.

Амбасадори или отправници послова амбасада Француске, Немачке, Италије, Велике Британије и Сједињених Држава, заједно са представницима ЕУ, КФОР-а и ОЕБС-а, посетили су данас специјалну заштићену зону у Дечанима, ради, како се наводи у заједничком саопштењу, утврђивања чињеница.

Они су одржали одвојене састанке са градоначелником Дечана Башкимом Рамосајем и игуманом манастира, оцем Савом Јањићем.

„Позивамо стране да се стриктно придржавају косовских закона, посебно Закона о специјалним заштићеним зонама из 2008. године, и изразе сваку забринутост у оквиру Савета за праћење и спровођење (ИМЦ), пре него што предузму било какву акцију“, навели су у заједничкој изјави.

„Осим тога, тражимо од косовских власти да спроведу одлуку Уставног суда од 19. маја 2016. о случају спора у вези с земљиштем у Дечанима. Тражимо од Владе Косова да коначно што брже реши ово питање у складу са горе наведеним“, нагласиле су међународне дипломате.

Њихова заједничка посета уследила је два дана након што су манастир посетили косовски премијер Авдулах Хоти, са Башкимом Рамосајем и генералом КФОР-а Микаелом Рисијем, чиме су спуштене најновије тензије.

На релацији манастира и општине Дечани годинама постоје тензије које су у јавности највидљивије биле у спору око изградње магистралног пута Дечани-Плав, и неспровођењу одлуке косовског Уставног суда о потврђивању власништва над готово 24х земљишта, коју општина Дечани одбије да спроведе, и упише званично имовину у катастар.

Тензије су нагло скочиле овог месеца након што су монаси алармирали јавност и међународне представнике у вези са наставком радова на путу који пролази тик поред манастира, односно кроз Специјалну заштићену зону, чему су се монаси успротивили, алармирајући поново јавност и међународне представнике. Упозорили су да се наставком радова на изградњи трасе магистралног пута на постојећем локалном путу, крши Закон о СЗЗ, али и не спроводи одлука косовске владе из 2014 о изградњи заобилазнице.

Одлука о изградњи пута може бити донета само уз сагласност вишечлане Комисије за имплементацију СЗЗ, а чији су чланови представници Канцеларије ЕУ на Косову, Мисије ОЕБС, косовски министри просторног планирања и културе, као и Епископ рашко-призренски. У случају магистралног пута Дечани – Плав, сагласност Комисије за изградњу тог пута не постоји, уместо тога договорена је обилазна траса око СЗЗ.

После прошлонедељног заједничког разговора у манастиру Високи Дечани између игумана Саве Јањића, Авдулаха Хотија и Башкима Рамосаја, а у присуству команданта КФОР-а, чији припадници иначе и чувају манастир, Хоти и о.Сава су се обратили и медијима.

Постоји добра воља за трајно решење питања магистралног пута Дечане-Плав које ће бити у складу са законом и задовољити и економске интересе општине и интерес манастира за мирним животом, поручио је тада о. Сава, а после напетости од неколико дана.

Хоти је поручио да ће решење између свих страна у вези са изградњом пута Дечане-Плав бити пронађено у року од неколико дана до неколико недеља, те да ће оно узети у обзир интересе грађана Дечана, али и потребе за очувањем манастира који је под заштитом УНЕСЦО-а.

У мају 2016, након 16 година спорења око власништва над манастирском земљом у општини Дечани, Уставни суд Косова донео је одлуку којом је потврдио претходну одлуку Врховног суда из 2012. о потврди власничког права манастира Високи Дечани над скоро 24 хектара спорне земље.

Одлука је тада довела до опречних реакција у косовском друштву, најнегативнијих од стране руководства општине Дечани, која до данас одбија да примени одлуку суда и земљу у катастру заведе као манастирску.

Амбасадори Квинте сваке године у сусрет дану доношења одлуке Уставног суда – 20. маја, подсећају на њу и на то да одлука није и даље спроведена, позивајући и упозоравајући косовске власти о обавези поштовања закона. Тако је било и ове године.

Извор: КоССев