U Gračanici obeležena hramovna slava manastira

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн


U Gračanici je obeležena hramovna slava manastira, Uspenje Presvete Bogorodice, u narodu poznatije kao Velika Gospojina.

U Gračanici je obeležena hramovna slava manastira, Uspenje Presvete Bogorodice, u narodu poznatije kao Velika Gospojina. Zbog epidemije, skromnije nego ranijih godina, bez litije ulicama Gračanice, stotinak ljudi, uz poštovanje svih epidemioloških mera, u porti manastira je prisustvovalo prazničnoj liturgiji koju je služio Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, uz sasluženje monaštva i sveštenstva Eparhije raško-prizrenske.

„Kao što im je pomagala u životu da se propoveda reč Božija, reč spasenja, tako Ona po svom usnuću i uspenju, biva uvek sa njima, a preko Svetih apostola, ona biva i sa nama. Zato je presveta Bogorodica naša zastupnica pred Bogom i posrednica našeg spasenja. Ona je brza pomoćnica nama u nevoljama i kad god zavapimo Presvetoj Bogorodici, mi dobijamo utehu, isceljenje, pomoć. To treba da znamo braćo i sestre. Da ne tražimo pomoć tamo gde je nema i leka tamo gde ga ne možemo naći. Lek je tu pored nas, samo treba da verujemo i da se molitvom obratimo Presvetoj Bogorodici za pomoć, za isceljenje i za spasenje naše duše“, besedio je vladika Teodosije.

foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Sinoć je svečano obeleženo navečerje praznika Uspenja Presvete Bogorodice, a praznično bdenije služio je Episkop raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje sveštenika prištinskog arhijerejskog namesništva. Za pevnicom je pojalo sestrinstvo manastira Gračanica, sveštenik Zoran Gođevac, kao i učenik prizrenske Bogoslovije, Mihailo Velić. Na kraju bdenija, igumanija manastira, mati Teodora sa sestrama, za sve goste pripremila je trpezu ljubavi.

foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn
A.Ć.