У Грачаници обележена храмовна слава манастира

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

<font size="2"><em>фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн</em></font><hr />

У Грачаници је обележена храмовна слава манастира, Успење Пресвете Богородице, у народу познатије као Велика Госпојина.

У Грачаници је обележена храмовна слава манастира, Успење Пресвете Богородице, у народу познатије као Велика Госпојина. Због епидемије, скромније него ранијих година, без литије улицама Грачанице, стотинак људи, уз поштовање свих епидемиолошких мера, у порти манастира је присуствовало празничној литургији коју је служио Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије, уз саслужење монаштва и свештенства Епархије рашко-призренске.

„Као што им је помагала у животу да се проповеда реч Божија, реч спасења, тако Она по свом уснућу и успењу, бива увек са њима, а преко Светих апостола, она бива и са нама. Зато је пресвета Богородица наша заступница пред Богом и посредница нашег спасења. Она је брза помоћница нама у невољама и кад год завапимо Пресветој Богородици, ми добијамо утеху, исцељење, помоћ. То треба да знамо браћо и сестре. Да не тражимо помоћ тамо где је нема и лека тамо где га не можемо наћи. Лек је ту поред нас, само треба да верујемо и да се молитвом обратимо Пресветој Богородици за помоћ, за исцељење и за спасење наше душе“, беседио је владика Теодосије.

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Синоћ је свечано обележено навечерје празника Успења Пресвете Богородице, а празнично бденије служио је Епископ рашко-призренски Теодосије уз саслужење свештеника приштинског архијерејског намесништва. За певницом је појало сестринство манастира Грачаница, свештеник Зоран Гођевац, као и ученик призренске Богословије, Михаило Велић. На крају бденија, игуманија манастира, мати Теодора са сестрама, за све госте припремила је трпезу љубави.

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн
А.Ћ.