Мештани Бабиног Моста уплашени и љути због напада на четворицу српских младића

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

<font size="2"><em>фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн</em></font><hr />

На Косову се догодио 38. напад на Србе од почетка ове године, овај пут на четворицу младића у селу Бабин Мост, у општини Обилић.

На Косову се догодио 38. напад на Србе од почетка ове године, овај пут на четворицу младића у селу Бабин Мост, у општини Обилић.

При доласку у Бабин Мост, осетили смо страх и љутњу, а мештани су углавном избегавали новинаре. Повређени дечаци, које смо сачекали када су се враћали из полицијске станице где су давали изјаве, са видним повредама, нису желели да причају. Са лекарским снимцима и налазима, отишли су у кућу једног од њих.

„Знамо и ко их је напао, знамо ко су им родитељи, знам им дедове и прадедове. То су стари мештани нашег села“, тихо нам је рекао један од мештана, не желећи да каже своје име нити да се фотографише. Олга Игић пак каже да је једва чекала да се појаве новинари да им каже каква је мука снашла мештане Бабиног Моста.

„Окупљају се ту у школском дворишту. Наше девојчице не смеју напоље чим почне вече, а не смеју ни већи дечаци. Ово одавно трпимом али последњих месец дана је страшно. Ево синоћ напали децу која су се шетала и шта сада да радимо?“, пита се Олга.

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Случај напада на српске дечаке је пријављен полицији, али како смо сазнали синоћ, непосредно после напада, полицајци нису желели да иду код породица нападача.

„Не можемо сада да их будимо, сутра ћемо“, цитира нам изјаву полицајца један од очевидаца.

Родитељи нападнутих дечака, још увек уплашени за животе своје деце причају шта се десило, ту надомак њихових кућа.

“Боксеви, ножеви, бокери, узимали су црепове, гађали их. Овај мој има поцепану главу, и повреде на леђима исто. Његов (показује на комшију) исто има чворуге по глави. Ђорђе Бојковић се спасио и побегао код Диме Симића. Ова тројица су бежали кроз поља и ови су их стигли и ту су их додатно истукли”, речи су Звездана Славића, оца једног од нападнутих дечака.

Звездан Славић

“И раније су нападали децу. И даље ће да нападају ако полиција нешто не уради. Мора све да пратимо, сад и до њиве морамо да их пратимо, у школу исто. Не смеју ни током дана да изађу сами, а камоли увече”, додаје Дејан Бојковић, чији син такође има видљиве последице добијених батина.

Напад на српске младиће осудиле су Канцеларија за КиМ и Српска листа, а данас је у Бабином Мосту боравио и помоћник директора Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

“Шта би се десило када би само једна кап крви пала, ко би онда одговарао? Зато упозровамо да је време да се вруће приштинске главе охладе, да дође до нормализације односа и да институције раде свој посао и крену да кажњавају оне који нападају Србе. Ако ово прође без икакве казне, јасно је која се порука шаље“, рекао је Петковић.

Повређени дечаци су после детаљног лечења и указане помоћи у Здравственом центру у Косовској Митровици, пуштени на кућно лечење.


Косовска полиција је у двадесетчетворочасовном извештају потврдила да се инцидент догодио.

„Четири мушкарца са Косова изјавила су да их је током шетње главним путем у селу напало шест мушкараца са Косова, које су препознали због тога што живе у истом селу. Полиција је одмах изашла на лице места и предузела потребне радње“, пише у полицијском извештају.


А.Ћ.