Завршена изградња 49 кућа за повратнике и интерно расељенa лица

Министарство за заједнице и повртак, уз подршку својих партнера из Европске уније, наставило je са изградњом нових кућа за повратнике и интерно расељена лица. Од планиране изградње 62 куће у овој и 10 у прошлој години, од почетка године до сада је обављен технички пријем за 49 кућа, за 255 припадника различитих невећинских заједница, саопштено је из Информативне службе Министарства за заједнице и повратак. У селу Новаке крај Призрена, јуче је заменик министра за заједнице и повратак Енис Сулејмановић, заједно са представницима локалне самоуправе, присуствовао техничком пријему четири нове, као и једне куће у селу Богошевце. Такође, данас је у општини Грачаница извршен технички пријем шест кућа.

„Изградњом нових кућа, Министарство за заједнице и повратак са својим партерима из Европске уније настоји да обезбеди нормалне услове за живот свима онима који су се вратили на Косово, онима који планирају да се врате и онима који имају чврсту вољу да на Косову живе, а немају достојне услове за живот“, изјавио је заменик министра за заједнице и повратак током церемоније примопредаја нових кућа.

Власници нових кућа такође добијају комплетно покућство, као и подстицајна средства за економско оснаживање.

Поменуте куће су изграђене у склопу пете фазе програма “Повратак и реинтеграција на Косову (ЕУ РРК-5)“, који финансира Канцеларија Европске уније, суфинансира Министарство за заједнице и повратак, а спроводи партнерска Међународна организација за миграције (ИОМ). У наредном периоду је у склопу истог пројекта планирана изградња нових кућа за повратнике, и интерно расељена лица у општинама Пећ, Клина, Исток, Обилић, Косово Поље, Грачаница, Ново Брдо, Каменица, Штрпце, Призрен, Ораховац и Ђаковица, закључује се у саопштењу.