КП потврдила да су четири гробна места у Жакову оштећена, демантовала наводе о „нападу“

ФОТО: РТС

Косовска полиција потврдила је вечерас за РСЕ да су у селу Жаково у општини Исток у пећком округу оштећена четири гробна места током радова на водоводној мрежи. Уједно су демантовали наводе Канцеларије за КиМ да је дошло до напада на православно гробље и да су том приликом однешени посмртни остаци.

Канцеларија за КиМ саопштила је данас да се догодио “још један напад на српска гробља” у селу Жаково код Истока, те да су “напади на српска гробља постали толико учестали да готово нема православног гробља јужно од Ибра које у протекле две деценије није било на мети напада”.

“Скрнављење гробаља у Жакову код Истока, у којем је пре рата живело неколико десетина српских породица, представља најстрашнији вид вандализма и злочина из мржње јер, осим што су надгробни споменици порушени, неки од гробова су прекопани и из њих однети посмртни остаци”, наводи се у саопштењу Канцеларије за Косово.

Уједно је упућен захтев Приштини и представницима међународне заједнице да уложе напоре како би починиоци били идентификовани и кажњени.

Како је вечерас пренела РСЕ, позивајући се на потврду службеника Косовске полиције за регион Пећ задуженог за медије, Фадиља Гашија (Фадил Гасхи), до оштећења гробних места дошло је током извођења радова на водоводној мрежи у непосредној близини православног гробља у Жакову.

Гаши је потврдио да је екипа Косовске полиције обавила увиђај одмах након пријаве да је на православном гробљу у Жакову, старом преко 100 година, дошло до оштећења.

“Екипа полиције Косова је заједно са општинским службеницима изашла на лице места. Једна компанија која изводи радове на водоводној мрежи је приликом копања канала изручила земљу на четири гробна места. Узели смо изјаву од сведока и финансијског менаџера пројекта у оквиру ког се изводе радови, а сутра ће изјаву дати и власник те компаније”, објашњава Гаши и додаје да је случај прослеђен тужилаштву.

О овом случају је претходно известио РТС, наводећи да је део правосовног гробља прокопан, а да су четири гробна места са посмртним остацима и споменицима потпуно уништена.

Извор: РСЕ/КоССев