Јовановићи: Квалитет гарантује добру зараду

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

<font size="2"><em>фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн</em></font><hr />

У селу Угљаре, у близини Косова Поља, које сада припада општини Грачаница, живи осмочлана породица Јовановић,

У селу Угљаре, у близини Косова Поља, које сада припада општини Грачаница, живи осмочлана породица Јовановић, која на 10 ари под пластеницима и на исто толикој површини на отвореном, гаји повртарске културе. Кажу да посао иде добро и да се и те како исплати.

На први поглед, судећи по квалитету поврћа, рекло би се да се налазимо у најпознатијим повртарским крајевима Србије. Квалитетно поврће, а ту су и ретке сорте, црни парадајз и најљућа паприка на свету каролина рипер, коју нисмо смели да пробамо. Пластеници модерни, у дворишту савремена механизација.

„Пре десетак дана смо кренули са бербом корнишона, а пре тога смо радили парадајз, паприку, краставац. Након корнишона иде спанаћ, тако да имамо целогодишњу производњу. Можда буде месец до месец и по дана паузе, док стигне једна култура другу“, прича Жарко Јовановић.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Чини се да одмора за породицу Јовановић нема, али се они не жале.

„Ја сам се овде пронашао са биљкама, гледам их како расту од малена, од семена па до ове величине коју видите. Такорећи, биљке су као деца. Сваки дан их гледаш како се развијају, а најважније је да од њих има и зарада“, наставља Жарко и са поносом додаје да читава породица ради, његови родитељи, брат, супруга и троје деце:

„Када виде да један ради, сви прискачу, помажу, тако да сам задовољан свеукупно тиме“.

This slideshow requires JavaScript.

Јовановићи су добро отганизовани, а квалитет који је започео Жарков отац, гаје већ 20 година. Квалитет им гарантује добру зараду, раде, али додају и да лепо живе. Међутим, учестала продаја околних имања, брине их и често и сами размишљају да ли ће морати да оду и да негде живот и посао почну из почетка.

„Што се тиче пласмана и свега, све смо заокружили, заокружили смо производњу, све нам је супер, само још када би се стало са продајом земље, да знамо да ћемо овде да опстанемо и да се смири ситуација да буде нормално, тада бисмо били сви најзадовољнији“, закључује Жарко Јовановић.

Целокупну прозводњу Јовановићи продају код куће. Муштерије су сталне, из године у годину се враћају, а ту су и нове. А оно што нису желели да кажу, а што смо сазнали, јесте да један део производње дају Црвеном крсту, како би њихове производе пробали и они који не могу да их купе.

А.Ћ.