Jovanovići: Kvalitet garantuje dobru zaradu

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн


U selu Ugljare, u blizini Kosova Polja, koje sada pripada opštini Gračanica, živi osmočlana porodica Jovanović,

U selu Ugljare, u blizini Kosova Polja, koje sada pripada opštini Gračanica, živi osmočlana porodica Jovanović, koja na 10 ari pod plastenicima i na isto tolikoj površini na otvorenom, gaji povrtarske kulture. Kažu da posao ide dobro i da se i te kako isplati.

Na prvi pogled, sudeći po kvalitetu povrća, reklo bi se da se nalazimo u najpoznatijim povrtarskim krajevima Srbije. Kvalitetno povrće, a tu su i retke sorte, crni paradajz i najljuća paprika na svetu karolina riper, koju nismo smeli da probamo. Plastenici moderni, u dvorištu savremena mehanizacija.

„Pre desetak dana smo krenuli sa berbom kornišona, a pre toga smo radili paradajz, papriku, krastavac. Nakon kornišona ide spanać, tako da imamo celogodišnju proizvodnju. Možda bude mesec do mesec i po dana pauze, dok stigne jedna kultura drugu“, priča Žarko Jovanović.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Čini se da odmora za porodicu Jovanović nema, ali se oni ne žale.

„Ja sam se ovde pronašao sa biljkama, gledam ih kako rastu od malena, od semena pa do ove veličine koju vidite. Takoreći, biljke su kao deca. Svaki dan ih gledaš kako se razvijaju, a najvažnije je da od njih ima i zarada“, nastavlja Žarko i sa ponosom dodaje da čitava porodica radi, njegovi roditelji, brat, supruga i troje dece:

„Kada vide da jedan radi, svi priskaču, pomažu, tako da sam zadovoljan sveukupno time“.

This slideshow requires JavaScript.

Jovanovići su dobro otganizovani, a kvalitet koji je započeo Žarkov otac, gaje već 20 godina. Kvalitet im garantuje dobru zaradu, rade, ali dodaju i da lepo žive. Međutim, učestala prodaja okolnih imanja, brine ih i često i sami razmišljaju da li će morati da odu i da negde život i posao počnu iz početka.

„Što se tiče plasmana i svega, sve smo zaokružili, zaokružili smo proizvodnju, sve nam je super, samo još kada bi se stalo sa prodajom zemlje, da znamo da ćemo ovde da opstanemo i da se smiri situacija da bude normalno, tada bismo bili svi najzadovoljniji“, zaključuje Žarko Jovanović.

Celokupnu prozvodnju Jovanovići prodaju kod kuće. Mušterije su stalne, iz godine u godinu se vraćaju, a tu su i nove. A ono što nisu želeli da kažu, a što smo saznali, jeste da jedan deo proizvodnje daju Crvenom krstu, kako bi njihove proizvode probali i oni koji ne mogu da ih kupe.

A.Ć.