У Грачаници прослављен празник Рођења Пресвете Богородице и Дан општине

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Уз присуство знатно мање људи него ранијих година, због још увек нестабилне епидемиолошке ситуације, у црква успења Пресвете Богородице у манстиру Грачаница, служена је Свечана литургија.

Свештеник дарко маринковић је подсетио на рођење Пресвете Богородице.

„Родитељи Пресвете Богородице су били бездетни дуго до пред крај живота, када им је је Бог услишио молитву и решио да им подари женско чедо. Они су се иначе раније у току те молитве за потомство заветовали Богу да ће то дете Богу и посветити јер је дете дар од Бога. Када је напунила три године, њени родитељи су испунили то обећање и она је одведена у храм код пророка Захарија који је иначе отац светог Јована Крститеља. Данашњи дан, Мала Госпојина или што би наш народ знао да каже, Мала Госпођа, славимо јер је рођена Богородица, а Велика Госпојина којој је Грачаница и посвећена је дан када се Богородица упокојила и вазнела се на небо. Да не кажемо да је случајност, али тако смо размишљали овде када су представници општине овде у Грачаници хтели да славе славу, онда им је предложено да буде Мала Госпојина, да би и само место, сама општина и манастир Грачаница који се налази једно поред другог, да би имали једну чврсту везу која је у једној личности, а то је Богородица“, рекао је отац Дарко.

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

За мештане и госте Грачанице, овај празник је још један у низу када се моле Богу за здравље и спасење, за мир и слогу.

„Имам скоро 90 година, запамтила сам свашта и три рата. Нека Бог да да се смири једном ситуација и да се помиримо са свима, па и са Албанцима“, каже Јелена Перић, расељена из Словиња, док Младен Караџић из лапљег Села кратко поручује:

„Нека Бог помогне свима, па и нама“.

И представници локалне самоуправе позивају на мир и слогу, али и на опстанак Срба на Косову и Метохији.

„Овај празник значи за нас много, то је да окупља све нас, да позива на јединство, да сумирамо резултате које смо урадили протекле године и могу само да кажем да ћемо засигурно да славимо овај празник дуго, док год буде трајала наша општина, докле год буде трајао наш народ на овим просторима“, речи су председника општине Грачаница, Срђана Поповића.

У сали Дома културе је одржана и свечана седница Скупштине општине Грачаница.