Косову 100 милона долара, Гренелу “председничка медаља”

Специјални изасланик америчког председника Доналда Трампа за дијалог између Београда и Приштине, Ричард Гренел, боравио је у Приштини, одакле је поручио да Србија и Косово треба да мисле на будућност и отварање нових радних места, а не да, како је рекао, живе у прошлости. Састанку америчке и косовске делегације, присуствовао је и заменик премијера из редова Српске листе, Горан Ракић.

Потписан је споразум између извршног директора америчке међународне агенције за развој Адама Белера и косовског премијера Авдулаха Хотија. У питању су 100 милона долара инвестиција за Косово, каже амбасадор Гренел.

“Погледајте овога иза мене, он је човек новца који је донео велики чек. Заправо не још, али ће донети. Много обећања је грађанима Косова дато у прошлости, а оно што ми желимо да урадимо, јесте да испунимо своја обећања. Желимо да покажемо народу Косова да ћемо радити на економском развоју”, рекао је Гренел, истакавши да су најважнија нова радна места, како млади не би одлазили са Косова.

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Човек који треба да донесе чек, како рече Гренел, потврђује да ће се то десити врло брзо.

“Финансираћемо многе пројекте, попут аутопутева и железница. Такође смо разговарали о скијалишту. Видећете наредних дана. Веома смо посвећени развоју малих предузећа на Косову. Донећемо финансијски развој са ресурсима које овде имате”, нагласио је Белер.

Идеја за посету региону кренула је од првог човека САД-а, Доналда Трампа, као и потписивање споразума између Београда и Приштине у Белој кући, додаје Гренел.

“Не бисмо били овде без председника Трампа. Рекао ми је да урадимо нешто другачије за људе. Након потписивања споразума, рекао ми је, идите сада тамо, крените са применом. Председник Трамп увек гура процесе напред”, тврди Ричард Гренел.

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Косовски премијер Авдулах Хоти је, како каже, пресрећан због важности коју Доналд Трамп даје западном Балкану и да Косово није имало оволико пажње од, како је рекао, проглашења независности.

“Овај споразум је велики корак ка коначном споразуму. Не знам када ће бити постигнут коначни споразум, али ми смо као влада посвећени томе да кренемо ка њему. Донели смо веома тешку одлуку, не популистичку, већ у функцији постизања овог споразума, попут оног од 4. Септембра”, рекао је Хоти на почетку конференције за медије, не објаснивши на какве тешке одлуке мисли.

Као и премијер Хоти, коначни споразум и међусобно признање између Србије и Косова очекује и Хашим Тачи, који је из свог кабинета дошао до владе, како би амбасадору Гренелу уручио медаљу.

“Поштовани амбасадоре, поносан сам што сам више од две године радио са вама на постизању овог споразума. Ми смо најмлађи Европљани, али највише проамеричко становништво на свету. Хвала председнику Трампу и његовом руководству и наравно да се радујемо посети председника Трампа Косову. Једном када се склопи споразум о економској нормализацији, верујемо да је могуће постићи коначни споразум између Косова и Србије”, речи су Хашима Тачија.

Посета америчке делегације Приштини је за овдашњу јавност ипак била мало чудна. Прво, јер је у реду политичара који су поздравили америчку делегацију била и председница скупштине Вјоса Османи која не крије да се не слаже са Гренеловим идејама и потписаним споразумом у Вашингтону, а друго, јер је Гренел медаљу добио из руку човека против којег је подигнута оптужница за ратне злочине.

А.Ћ.