РТВ Ким: Ускоро лабораторија за ПЦР тестове у Лапљем Селу?

ФОТО: РТВ Ким

Доктор Андреас Јасен – предводник медицинско експертског тима са Института „Robert Koh“ који борави у посети Косову, задовољан је условима у којима ковид болница у Лапљем Селу функционише, али наглашава да је највећи проблем недостатак лабораторије за ПЦР тестирање.

Немачка мисија од 25 лекара и медицинских сестара „Joint Robert Koh Institute/EMT/GOARN“ јуче је стигла на Косово. Данас су се упознали са условима у којима током пандемије коронавируса ради болница у Лапљем Селу.

Доктор Андреас Јансен је за РТВ Ким рекао да су све мере у лечењу и спречавању ширења коронавируса предузете.

“Ипак, првенствено треба да се припреми лабораторија за ПЦР тестирање. Опрема која је потребна за тестирање донирана је од стране Светске здравствене организације, а наши стручњаци, који су овде, могу да помогну у раду”, казао је он.

Начелник канцеларије Светске здравствене организације на Косову, Сергеј Коријак, рекао је након обиласка болнице да је доста ствари урађено, али и да “има још доста посла”.

“Формирање лабораторије је само један део ланца у борби против самог вируса и један део целокупног, заједничког рада”, рекао је Коријак.

Он је подсетио да је идентификација оболелих од коронавируса једна од најважнијих претпоставки лечења.

“Ми очекујемо да се вакцина убрзо појави, да нам помогне. У међувремену, треба да се навикнемо на постојеће услове, да на неки начин живимо заједно са вирусом који је ту и који ће трајати дуго. Желим да апелујем на грађане да се придржавају мера, да перу руке, да носе маске и да буду на физичкој дистанци, да би заједнички могли да се суочимо са вирусом”.

Чланица немачког медицинског тима, Јадрана Лоусмен, напомиње да су овакве размене искустава значајне.

“Након посета болницама и размене искустава очекујем да ће нам то помоћи у заједничкој борби против вируса. Приликом обиласка ковид болнице у Лапљем Селу приметила сам да је све чисто и уређено за пријем пацијената”, рекла је Лоусменова.

Немачки стручњаци најавили су да ће поново посетити ковид болницу у Лапљем Селу у петак, како би са овдашњим колегама почели да раде на формирању лабораторије пре другог таласа коронавируса.

Немачки експертски тим је у Лапљем Селу дочекао је директор КБЦ-а Приштина са седиштем у Грачаници др Братислав Лазић који није желео да говори за РТВ Ким нити да прокоментарише посету немачких колега. Он је, како је пренео овај медиј, од сниматеља РТВ Ким-а, након што га је идентификовао, затражио да прекине са снимањем.

Извор: РТВ Ким/КоССев