Састанак Вучића и Хотија у Бриселу под знаком питања

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Иако је посредник ЕУ за дијалог између Београда и Приштине најавио да ће се 28. септембра одржати састанак Приштине и Београда на високом нивоу, између српског председника Александра Вучића и косовског премијера Авдулаха Хотија, медији на албанском пишу да је састанак одложен. Дипломатски извори у Бриселу рекли су за Радио Слободна Европа да још увек није сигурно да ли ће овај састанак бити одржан, јер их две стране још нису потврдиле.

Разлог за евентуално одлагање састанка може бити одбијање Косова да разговара о формирању Заједнице општина са српском већином, питање о којем се говорило у оквиру теме „аранжмани за невећинске заједнице“, пише приштински Зери. ЕУ је тврдила да су се премијер Хоти и председник Вучић договорили да разговарају о том питању, као и о финансијским и имовинским захтевима, током свог састанка пре две недеље. Делегације обе стране на експертском нивоу, разговарале су прошле недеље о имовинским и финансијским питањима, а ЕУ је упозорила да ће се наредних дана разговарати о питању „аранжмана за невећинске заједнице“.

Српска делегација је, како су потврдиле стране у дијалогу, а пише Зери, инсистирала да се о оснивању Заједнице општина са српском већином разговара на последњем састанку стручњака, али косовска страна је то одбила. После тог састанка, шеф српске експертске делегације за дијалог Марко Ђурић рекао је да ће Србија размотрити учешће на следећим састанцима и условиће је спремношћу Приштине да успостави Заједницу српских општина.

А.Ћ.