ГИ СДП: Неко жели да се случај убиства Ивановића одуговлачи, разводњава и заташка

„Очекивали смо да ће косовске институције пронаћи и починиоце процесуирати, Силвану Арсовић ослободити сваке одговорности и укинути решење о привременој мери, а ми се после скоро 3 године враћамо на почетак“, поручили су овог јутра из ГИ СДП, након одлуке Апелационог суда да се оптужница против осумњичених у случају убиства Оливера Ивановића врати тужилаштву.

Апелациони суд у Приштини одлучио је јуче по жалби одбране оптужених за умешаност у убиство Оливера Ивановића да предмет врати на сам почетак. Дугогодишња сарадница и пријатељ убијеног политичара Оливера Ивановића – Силвана Арсовић једна је од оптужених према оптужници Специјалног тужилаштва.

Из ГИ СДП овог јутра поручују да је првом подигнутом оптужницом Арсовић окривљена без иједног доказа.

Другом оптужницом која је потом поднета Специјалном суду се, како наводе, наставила нејасноћа правних ствари и недостатак доказа.

„Оставила је недоумицу да ли је то нова оптужница или проширење прве оптужнице, од које се разликује само пар нових реченица, зареза или великог слова“.

Поручили су да су саопштењима указивали на све пропусте у раду институција, а да је правни тим писаним путем реаговао на исте.

Подсећају да ће убрзо бити три године од убиства Оливера Ивановића, а да су починиоци овог дела и даље непознати.

„Очигледно неко жели да се овај случај одуговлачи, разводњава и на крају заташка. Морају схватити, ГИ СДП неће дозволити да убиство Оливера Ивановића остане неразјашњено и нерешено“, закључују из ове грађанске иницијативе.

Како је јуче потврдила адвокатица Силване Арсовић, оптужница ће након одлуке Апелационог суда ићи тужилаштву ради уређења – „односно треба да се утврди време, место и начин извршења кривичног дела и потврди да ли има основање сумње да су лица којима се стављају на терет кривична дела заиста то и учинила“.

Оптужница је, према образложењу Апелационог суда, контрадикторна и није у складу са постојећим доказима, те није могуће поступити по таквој оптужници с обзиром на правну квалификацију кривичног дела организовани криминал, тешко убиство, помагање у извршењу кривичног дела тешког убиства, поручила је Филиповић за РТВ Ким.

„С обзиром на то да једно дело искључује друго те да није могуће да се поступа по оваквој оптужници, њу је потребно уредити, а на то смо ми указивали у току досадашњег поступка“, поручила је адвокатица Силване Арсовић.

Лидер ГИ СДП, Оливер Ивановић, убијен је 16. јануара са више хитаца у леђа, док је улазио у просторије своје странке у Косовској Митровици.

Скоро две године касније – 2. децембра, Специјално тужилаштво Косова подигло је прву оптужницу док је до сада одржано само једно припремно рочиште 11. фебруара, након што је прво заказано 30. децембра одложено, јер је тадашњи тужилац Суљ Хоџа (Сyлë Хоxха), који је у међувремену пензионисан, доставио нову, измењену оптужницу која није била преведена на српски, а за коју је одбрана такође затражила превод на матерњем језику оптужених.

Како је саопштено на првом рочишту, Силвана Арсовић, окривљена је за Помоћ у извршењу кривичног дела тешког убиства, што је и кривично дело које јој се стављало на терет уједно и оптужницом од 2. децембра.

Друго припремно рочиште осумњиченима за умешаност у убиство лидера Грађанске иницијативе СДП, које је требало да се одржи 16. марта, међутим, одложено је због пандемије коронавируса.

У процесу који се води пред косовским Специјалним судом, оптужени су Марко Рошић, Недељко Спасојевић, Силвана Арсовић, Жарко Јовановић, Драгиша Марковић, Раде Басара. Као вође криминалне групе оптужени су Милан Радоичић и Звонко Веселиновић.

Извор: КоССев