fbpx

GI SDP: Neko želi da se slučaj ubistva Ivanovića odugovlači, razvodnjava i zataška

Оливер, фото: ГрачаницаОнлајн


„Očekivali smo da će kosovske institucije pronaći i počinioce procesuirati, Silvanu Arsović osloboditi svake odgovornosti

„Očekivali smo da će kosovske institucije pronaći i počinioce procesuirati, Silvanu Arsović osloboditi svake odgovornosti i ukinuti rešenje o privremenoj meri, a mi se posle skoro 3 godine vraćamo na početak“, poručili su ovog jutra iz GI SDP, nakon odluke Apelacionog suda da se optužnica protiv osumnjičenih u slučaju ubistva Olivera Ivanovića vrati tužilaštvu.

Apelacioni sud u Prištini odlučio je juče po žalbi odbrane optuženih za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića da predmet vrati na sam početak. Dugogodišnja saradnica i prijatelj ubijenog političara Olivera Ivanovića – Silvana Arsović jedna je od optuženih prema optužnici Specijalnog tužilaštva.

Iz GI SDP ovog jutra poručuju da je prvom podignutom optužnicom Arsović okrivljena bez ijednog dokaza.

Drugom optužnicom koja je potom podneta Specijalnom sudu se, kako navode, nastavila nejasnoća pravnih stvari i nedostatak dokaza.

„Ostavila je nedoumicu da li je to nova optužnica ili proširenje prve optužnice, od koje se razlikuje samo par novih rečenica, zareza ili velikog slova“.

Poručili su da su saopštenjima ukazivali na sve propuste u radu institucija, a da je pravni tim pisanim putem reagovao na iste.

Podsećaju da će ubrzo biti tri godine od ubistva Olivera Ivanovića, a da su počinioci ovog dela i dalje nepoznati.

„Očigledno neko želi da se ovaj slučaj odugovlači, razvodnjava i na kraju zataška. Moraju shvatiti, GI SDP neće dozvoliti da ubistvo Olivera Ivanovića ostane nerazjašnjeno i nerešeno“, zaključuju iz ove građanske inicijative.

Kako je juče potvrdila advokatica Silvane Arsović, optužnica će nakon odluke Apelacionog suda ići tužilaštvu radi uređenja – „odnosno treba da se utvrdi vreme, mesto i način izvršenja krivičnog dela i potvrdi da li ima osnovanje sumnje da su lica kojima se stavljaju na teret krivična dela zaista to i učinila“.

Optužnica je, prema obrazloženju Apelacionog suda, kontradiktorna i nije u skladu sa postojećim dokazima, te nije moguće postupiti po takvoj optužnici s obzirom na pravnu kvalifikaciju krivičnog dela organizovani kriminal, teško ubistvo, pomaganje u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva, poručila je Filipović za RTV Kim.

„S obzirom na to da jedno delo isključuje drugo te da nije moguće da se postupa po ovakvoj optužnici, nju je potrebno urediti, a na to smo mi ukazivali u toku dosadašnjeg postupka“, poručila je advokatica Silvane Arsović.

Lider GI SDP, Oliver Ivanović, ubijen je 16. januara sa više hitaca u leđa, dok je ulazio u prostorije svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.

Skoro dve godine kasnije – 2. decembra, Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je prvu optužnicu dok je do sada održano samo jedno pripremno ročište 11. februara, nakon što je prvo zakazano 30. decembra odloženo, jer je tadašnji tužilac Sulj Hodža (Sylë Hoxha), koji je u međuvremenu penzionisan, dostavio novu, izmenjenu optužnicu koja nije bila prevedena na srpski, a za koju je odbrana takođe zatražila prevod na maternjem jeziku optuženih.

Kako je saopšteno na prvom ročištu, Silvana Arsović, okrivljena je za Pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva, što je i krivično delo koje joj se stavljalo na teret ujedno i optužnicom od 2. decembra.

Drugo pripremno ročište osumnjičenima za umešanost u ubistvo lidera Građanske inicijative SDP, koje je trebalo da se održi 16. marta, međutim, odloženo je zbog pandemije koronavirusa.

U procesu koji se vodi pred kosovskim Specijalnim sudom, optuženi su Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Silvana Arsović, Žarko Jovanović, Dragiša Marković, Rade Basara. Kao vođe kriminalne grupe optuženi su Milan Radoičić i Zvonko Veselinović.

Izvor: KoSSev
%d bloggers like this: