Срби и Албанци из Дечана подижу споменик Бошку Ћирићу

Фото: Direktno.rs

Акцији рођених Дечанаца, Зорана Петровића и Радована Милошевића, да се недавно преминулом последњем Србину у Дечанима Бошку Ћирићу подигне споменик на православном гробљу у тој вароши, прикључило се и неколико Албанаца из Дечана, пише портал Direktno.rs.

Бошко Ћирић је пронађен мртав у свом стану у Дечанима 2. јуна ове године. Сахрањен је на православном гробљу у Дечанима, а опело су служили монаси Високих Дечана на челу с игуманом Савом Јањићем.

Зоран Петровић, иначе друг и комшија покојног Ћирића, каже да су се Срби из Дечана, који данас живе ван Косова и Метохије, организовали да заједно подигну надгорбни споменик Бошку Ћирићу.

“Када су за нашу акцију чули наши пријатељи и бивше комшије Албанци из Дечана, њих десетак је инсистирало да и они дају новчани прилог за подизање споменика”, испричао је Петровић.

Комшије Албанци такође ових дана чисте гробље од израслог шибља, а споменик од дечанског мермера израђује се у каменорезачкој радњи „Прекадини“ у Пећи. Милошевић је додао да је бетонски рам на Ћирићевом гробу већ урађен и да ће споменик бити постављен у наредних 15 дана.

„Ово нема везе са политиком. Наш Ћиро је био омиљен и код Срба и код Албанаца. У питању је поштовање другарских и породичних односа који датирају више деценија уназад. И ми помажемо нашим комшијама Албанцима када им нешто затреба у Београду. Ово је доказ да су људскост и честитост изнад политике“, оценио је Милошевић.

Средином јуна 1999. године Дечане је напустило око 1.500 Срба и Црногораца. У међувремену је на православном гробљу већина споменика оскрнављена.

Извор: Direktno.rs/КоССев